Sju norske krigsveteraner er til stede under den storslåtte markeringen av 70-årsdagen for de alliertes landgang i Normandie. Fra venstre: Helge Victor Andresen, Johannes Hjertaker, Annæus Schjødt, Rolf Kolling, Monrad Mosberg, Christian Grønvold og Wilhelm Mohr. Torsdag fikk tre nye gater i landsbyen Villons-les-Buissons norske navn. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Norsk krigsbidrag hedret i Normandie

70 år etter D-dagen har den lille landsbyen Villons-les-Buissons i Normandie fortsatt ikke glemt Norges bidrag under krigen.

På et jorde midt i Normandie ligger Villons-les-Buissons. Stedets 700 innbyggere har ikke glemt basen med norske fly som deltok i frigjøringen av Frankrike for 70 år siden.

I et nytt byggefelt legger de nå Rue de Norvège, Rue d'Oslo og Rue de Narvik til minne om innsatsen. De to siste er vel å merke foreløpig noen veistubber, men er tenkt som en del av en utbygging.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg er Place Helland nå blitt en del av landsbyen til minne om Johannes Helland, den første norske flygeren som landet på den provisoriske flybasen i 1944.

– Det viser at Frankrike setter pris på innsatsen norske soldater gjorde. Det er en æresbevisning til dem og til Norge, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen til NTB.

Gikk foran

Med konge, statsminister, stortingspresident, forsvarsminister og forsvarssjef på plass i et Villons-les-Buissons pyntet med norske flagg ble snorer klippet og minnesmerker avduket til toner fra Garden torsdag.

Den største takken ble rettet til de sju norske veteranene som denne uka deltar på markeringene av D-dagen i Normandie. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) henvendte seg direkte til dem i sin tale i Villons-les-Buissons. Noen måtte gå foran i Europas skjebnetime, sa hun i sin takk til krigsveteranene.

– De som tror friheten kommer gratis, må tro om igjen, understreker Søreide.

Minnes

– Ikke minst i det Europa vi ser i dag, er det viktig å minnes dette, fremholdt statsminister Erna Solberg (H) da hun møtte pressen etter seremoniene.

Dagens situasjon mellom Ukraina og Russland kaller hun det største tilbakeskrittet for fredsarbeidet i Europa siden den kalde krigen, en trist visshet når europeerne samtidig markerer begynnelsen på slutten på andre verdenskrig.

– Det er fortsatt viktig å bekjempe tendenser til fiendtlig nasjonalisme, vi må bygge opp samarbeid i Europa så ikke dette skjer igjen, sier statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dramatiske historier

Villons-les-Buissons ble befridd 7. juni 1944, dagen etter at de allierte innledet den dristige landgangen på strendene i Normandie. Et par måneder senere tok norske fly i bruk den provisoriske feltflyplassen B-16 ved landsbyen for tokt innover i landet.

Johannes Helland fløy som nummer tre i formasjonen da basen ble innviet, men da de to foran måtte avbryte under tung beskytning, ble det Helland som tok ned på flystripa først. Med et fly med et stort hull i vingen.

Torsdag kunne kona hans Astrid Helland innvie plassen til hans og de dramatiske historienes minne i Normandie.

– Alle de som kjempet her ved de alliertes side med livet som innsats, bidro til å skape den freden i Frankrike og Europa som varer og har vart i 70 år, takket ordfører Gerald Aniel før han inviterte landsbyen på feiring.

Veteranene dro til mottakelse hos kongen på kongeskipet Norge. (©NTB)