Norsk islamist siktet for drap i Syria

En norsk islamist er arrestert av norsk politi og siktet for terror og drap i Syria.

Man­nen er for tiden inn­lagt på et syke­hus i Oslo-om­rå­det. Man­nen ble på­gre­pet av Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te (PST) da han kom hjem til Gar­der­moen sist fre­dag, skri­ver Dag­bla­det.

Den 22 år gamle nors­ke stats­bor­ge­ren fra øst­lands­om­rå­det, har pa­kis­tansk bak­grunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er førs­te gang nors­ke myn­dig­he­ter sik­ter en norsk stats­bor­ger for ter­ror­hand­lin­ger som skal ha skjedd i Syria. 22-årin­gen har ikke et kri­mi­nelt rulle­blad i Norge, men har vært kjent for PST.

Ter­ror­or­ga­ni­sa­sjo­ner

Man­nen skal være al­vor­lig skadd, etter at han ble skutt i bei­net, men til­stan­den skal ikke være livs­tru­en­de, iføl­ge Dag­bla­det.

PST vil vur­de­re om han skal fram­stil­les for va­re­tekts­fengs­ling etter syke­hus­opp­hol­det.

Man­nen skal fra sep­tem­ber i fjor og del­tatt i mi­li­tæ­re ak­sjo­ner sam­men med de yt­ter­lig­gå­en­de isla­mis­tis­ke or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne al-Nus­ra-fron­ten og ISIL, som begge er opp­ført på FNs liste over ter­ror­or­ga­ni­sa­sjo­ner.

PST har sik­tet man­nen for ter­ro­ris­me, etter straffe­lo­vens pa­ra­graf 147d - for å ha del­tatt i en ter­ror­or­ga­ni­sa­sjon som har tatt skritt for å rea­li­se­re for­må­let med ulov­li­ge mid­ler, får avi­sen be­kref­tet.

- Jeg kan be­kref­te at vi har sik­tet en per­son som har kom­met til­ba­ke til Norge, etter å ha vært i Syria. Ut­over det fak­tum at han er sik­tet for al­vor­li­ge for­hold, øns­ker vi ikke å kom­men­te­re denne saken, sier in­for­ma­sjons­sjef Mar­tin Bern­sen i PST til Dag­bla­det.

Nek­ter straff­skyld

Ad­vo­kat John Chris­ti­an Elden er opp­nevnt som for­sva­rer for 22-årin­gen.

- Vår kli­ent stil­ler seg ufor­stå­en­de til sik­tel­sen, og nek­ter straff­skyld, sier Elden, som mener sik­tel­sen tyder på krea­tiv lov­bruk fra PST.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hadde de brukt samme krea­ti­vi­tet tid­li­ge­re, vil samt­li­ge Spa­nia-fa­re­re på 30-tal­let blitt stemp­let som ter­ro­ris­ter, sier Elden.

Kil­der an­slår over­for Dag­bla­det at det i dag er nær­me­re 70 per­soner med til­knyt­ning til Norge i Syria.

NTB

Les også
- Islamister drept av egen bombe
Les også
Hjelpearbeidere kidnappet av islamister i Mali
Les også
Hussain vil fortsette sine aktiviteter