Norsk frelsesoffiser skadet i Istanbul

Oberstløytnant i Frelsesarméen, Jostein Nielsen, ble såret da han var på mellomlanding i Istanbul på vei hjem til Moldova.

Minst ti mennesker er drept og 15 såret i eksplosjonen i Istanbuls gamleby, opplyser byens guvernør. En av disse er den norske frelsesoffiseren, Jostein Nielsen, som sammen med kona si, Magna Våje Nielsen, var i Tyrkia.

– Voldsomt

Informasjonssjef Andrew Hannevik sier til Dagen at han foreløpig ikke vet så mye. Han har snakket med familien til frelsesarméekteparet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var voldsomt for dem, og litt mye å forholde seg til, sier Frelsesarméens pressekontakt.

– Jostein Nielsen er stasjonert i Østeuropa-territoritoriet og ekteparet var på mellomlanding i Tyrkia på vei tilbake til Moldova der de bor, orienterer Hannevik.

På Facebook er det lagt ut en oppfordring om å be for Jostein Nielsen og Magna Våje Nielsen. Der går det også frem at ekteparet fikk en mellomlanding på grunn av værforholdene.

– Magna er ikke skadet, men la oss huske på dem og deres familie i Norge.

Det er Thomas Oscar Schou Andersen som la ut meldingen.

Les også:

Den blå moské

Ifølge NTB skjedde den kraftige eksplosjonen i nærheten av Sultanahmet-moskeen, populært kalt Den blå moské, et kjent turistmål i sentrum av byen.

TV-kanalen Haberturk melder at eksplosjonen kan ha vært forårsaket av en selvmordsbomber, men oppgir ingen kilder for opplysningen. Myndighetene har ikke kommentert årsaken til eksplosjonen, som kunne høres i flere bydeler i Istanbul, er ennå ikke kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Den norske ambassaden i Tyrkia arbeider med å få oversikt over situasjonen, opplyser pressevakt i UD, Astrid Sehl, til NTB.

En høytstående representant for Istanbuls helsemyndigheter sier til CNN Turk at ni mennesker er drept.

Kroppsdeler

Eksplosjonen skal ha skjedd rett ved den egyptiske obelisk, et monument på Sultanahmet-plassen – som tjener som offentlig park og torg.

Et øyenvitne og en politibetjent på åstedet forteller til nyhetsbyrået Reuters at de så kroppsdeler på bakken etter eksplosjonen.

Øyenvitner forteller om et kraftig smell, og TV-bilder fra CNN Turk viser politi og ambulanser som kommer til stedet. Tyrkisk politi har sperret av den store plassen.

Bydelen Sultanahmet er blant de eldste bydelene i Istanbul. Området huser flere verdenskjente severdigheter, deriblant den tidligere kirken og moskeen Hagia Sofia, som i dag er et museum.

IS-angrep

Tyrkia er blitt rammet av flere terrorangrep det siste året. 10. oktober ble 103 mennesker drept da to selvmordsbombere angrep deltakerne i en fredsdemonstrasjon i hovedstaden Ankara. Angrepet var det blodigste i sitt slag i Tyrkias historie.

Den ytterliggående islamistgruppa IS anklages for å stå bak både angrepet i Ankara og to andre blodige angrep samme år sørøst i Tyrkia, hvor flertallet av befolkningen er kurdere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tyrkiske myndigheter har de siste ukene pågrepet en rekke personer som mistenkes for å være medlemmer av IS, og som angivelig planla å gå til angrep i Istanbul.

Flere væpnede grupper

Tyrkia har det siste halvåret ført en massiv militærkampanje mot det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKKs gerilja, som har utført titalls angrep mot sikkerhetsstyrker sørøst i landet.

En kurdisk utbrytergruppe som kaller seg TAK, tok på seg ansvaret for et granatangrep på Istanbuls nest største flyplass 23. desember. En kvinnelig renholder ble drept.

Også den venstreradikale gruppa Folkets revolusjonære frigjøringsfront (DHKP-C) har tatt på seg ansvar for en rekke mindre angrep i Istanbul det siste året.

I januar i fjor ble en politimann drept i et selvmordsangrep i Sultanahmet. Kvinnen som sprengte seg selv i lufta, skal ha vært enken etter en norsk jihadist.