Forskeren Ola Tunander antyder at Anders Behring Breiviks terror har forbindelse til Israel.

Norsk forsker antyder at Israel står bak Breivik

Forsker Ola Tunander antyder i en artikkel at Israel kan ha stått bak 22. juli-terroren, mener kritikere som har lest artikkelen hans.

Både på kronikkplass iAftenposten.no og i en artikkel iMinervanett.no blir forsker Ola Tunanders artikkel utsatt for sterk kritikk.Tunander, som er forsker ved Fredsforskningsinstituttet i Oslo (PRIO), skriver i siste nummer av Nytt Norsk Tidsskrift en artikkel om aktører han mener kan ha hatt interesser i forbindelse med Anders Behring Breiviks massedrap 22. juli, men uten å trekke helt bastante konklusjoner.
Flere landTunander beskriver i artikkelen forhold i USA, Israel, Serbia og Hviterussland som kan ha hatt tilknytning til terroren, og han beskriver mulige aktører.Han tar samtidig forbehold mot å betrakte det han legger fram som bevis for delaktighet, men konkluderer til slutt i artikkelen at «uansett er det ikke usannsynlig at terroraksjonen i Oslo handler om mer hardkokte aktører enn de ideologer jeg beskrev i første avsnitt.»Begge kritikere, doktorgradsstipendiat Johannes Due Enstad og frilansjournalist og forfatter Øyvind Strømmen, konkluderer med at Tunander forsøker å gjøre Israel ansvarlig for Breiviks terror 22. juli.
Rimelig?Tunander sier til NTB at han ikke mener det er rimelig å trekke en slik konklusjon.- Hvorfor han velger å tolke artikkelen på den måten, må han selv svare på, sier Tunander om frilansjournalist Strømmen, hvis artikkel han har lest.- Insinuerer han at Israel står bak 22. juli, eller at de på en eller annen måte var involvert? Svaret er dessverre ja, skriver Strømmen.- En gjennomgang av norske myndigheters kritikk mot Israel settes hos Tunander i sammenheng med «den proisraelske Breivik» og terrorangrepene i Oslo og på Utøya, tilføyer Strømmen, som påpeker at Breivik ikke er Israel-vennlig. (NTB)