NORGES STØRSTE: Mandal kirke er Norges største trekirke, men byggets tilstand står det ikke særlig bra til med. Foto: Philip Gabrielsen, lisens CC BY-SA 4.0.

Norges største trekirke råtner

En av landets aller største trekirker er i ferd med å råtne bort. Mandal kirke har fått alvorlige skader, og riksantikvaren er bekymret.

Hvordan er kirken(e) vedlikeholdt der du bor? Bruk kommentarfeltet nederst på siden!

- Ska­de­ne er al­vor­li­ge, men vi får håpe det er av­gren­set til yt­ter­veg­gen inn mot kirke­rom­met. Det er bra at kom­mu­nen er i gang med til­tak, for Man­dal kirke har høy na­sjo­nal verdi. Stør­rel­sen, sti­len og bygge­må­ten. Dette er en sjel­den kirke i ren em­pire­stil, sier riks­an­tik­var Jørn Holme til Fædre­lands­ven­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Man­dal kirke er Nor­ges størs­te tre­kir­ke, har ca. 1300 sitte­plas­ser og er et av de størs­te tre­byg­ge­ne i Norge. Kir­ken ble byg­get etter by­bran­nen i 1810, og of­fi­si­elt åpnet i 1821. Men nå er den altså i ferd med å råtne bort. Holme på­pe­ker at det er Man­dal kom­mu­nes an­svar å sørge for ved­li­ke­hold av det ver­di­ful­le kirke­byg­get.

- Vi har ikke an­sva­ret eller et bud­sjett for å ut­bed­re ska­de­ne, men gjen­nom Hus­ban­ken kan det gis et ren­te- og av­drags­fritt lån over en pe­rio­de, sier han.

For fem-seks år siden ble det ut­ført re­pa­ra­sjo­ner i andre deler av inn­gangs­par­ti­et, kir­kas vå­pen­hus, da det ble av­dek­ket noe sopp. Etter det ble saken lig­gen­de inn­til det ble be­vil­get pen­ger til re­pa­ra­sjo­ner.

Nå viser det seg at sop­pen har spredt seg og blitt mye mer om­fat­ten­de. Det er også opp­da­get sopp­ska­der i kir­kens kraf­ti­ge bære­kon­struk­sjon. Veg­gen inn mot selve kirke­rom­met slår i til­legg sprek­ker.

Man­dal kirke er for­melt ikke fre­det, men den be­hand­les som om den li­ke­vel skul­le være det.

Dagen