Leder av Nobelkomiteen, Berit Reiss-Andersen, offentliggjør fredag vinneren eller vinnerne av årets fredspris på Nobelinstituttet i Oslo. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Norges Fredsråd mener journalistorganisasjon bør få Nobels fredspris

I en tid hvor flere uttrykker mistillit til mediene mener Norges Fredsråd at fredsprisen bør gå til organisasjoner som har satt ytringsfrihet på dagsorden.

Reporters Without Borders (RWB) og Commitee to Protect Journalists (CPJ) topper derfor organisasjonens favorittliste, som er utformet med utgangspunkt i kjente og ukjente nominasjoner til Nobels fredspris.

– Ved å dele prisen mellom Reporters Without Borders og Committee to Protect Journalists gis det signaler til det internasjonale samfunnet at journalistikk og ytringsfrihet er en viktig faktor for fred, skriver Fredsrådet i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Organisasjonen traff i fjor blink med fjerdeplassen på lista, Denis Mukwege og Nadia Murad, som vant fredsprisen.

Hvem som får Nobels fredspris i år, blir offentliggjort fredag 11. oktober.

Unge aktivister

Norges Fredsråd trekker også fram de unge aktivistene Hajer Sharief fra Libya og Ilwad Elman fra Somalia som nummer to på favorittlisten.

Aktivistene topper også sammen med Nathan Law Kwun-chung fra Hongkong PRIO-direktør Henrik Urdals årlige «shortlist» over favoritter til å motta fredsprisen

På tredjeplass på favorittlista er Arktisk råd, som Fredsrådet mente var fjorårets hotshot. Rådet, som ble etablert i 1996, består av representanter fra alle de arktiske statene: USA, Canada, Russland, Finland, Norge, Danmark og Island.

Fredag formiddag offentliggjøres vinneren av årets fredspris på Nobelinstituttet i Oslo. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Populær Thunberg

På fjerdeplass er kampanjen Control Arms Coalition. En koalisjon bestående av over hundre organisasjoner som arbeider for et sterkt internasjonalt våpenkontrollregime som et middel for å bekjempe vold, menneskerettighetsbrudd og fattigdom.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg har fått mye oppmerksomhet før kunngjøringen av årets pris. På Fredsrådets liste er hun på femteplass.

I september ble 16-åringen blant prisvinnerne av årets Right Livlihood-pris, som ofte kalles den alternative nobelprisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg (16) er blant favorittene til å vinne årets Nobels fredspris. Foto: Paul Chiasson / The Canadian Press via AP / NTB scanpix

Thunberg bookmaker-favoritt

Thunberg topper bookmakernes lister over favoritter til hvem som vil blir tildelt prisen, men det er fremdeles uenighet om den direkte sammenhengen mellom konflikt og klimaendringer.

– Vi tror hennes unge alder og det enorme presset hun allerede opplever, tas til etterretning, og at koblingen mellom fred og klima forblir et stridstema, skriver Fredsrådet i sin begrunnelse.

Den norske nobelkomiteen har imidlertid tidligere gitt prisen flere ganger til mennesker og organisasjoner som arbeider for klimasaken. I 2004 fikk Wangari Maathai fredsprisen for sin innsats for miljøet gjennom å fremme treplanting og hindre jorderosjon i Afrika, og i 2007 fikk Al Gore og FNs Klimapanel (IPCC) prisen sammen for deres kamp for miljøet.