? Norge viser svakhet overfor Hamas

Norges utenriksminister nevner ikke engang at Hamas må anerkjenne Israel, påpeker Israels Norges-ambassadør som kritiserer den norske regjeringen for å vise svakhet overfor Hamas mens den samtidig legger press på Israel.

Israels ambassadør Miryam Shomrat mener Norge stilte for svake krav overfor Hamas, da valgseieren var klar i januar. I en pressemelding etter valget sa utenriksminister Jonas Gahr Støre at han «forventer at et parti som deltar i en demokratisk prosess følger de demokratiske spilleregler ved blant annet å ta avstand fra voldsbruk».

Nevnte ikke
- Norge nevnte ikke at Hamas også må anerkjenne Israel og akseptere avtalene som allerede er inngått, nemlig Oslo-avtalene og Veikartet. Jeg tror ikke Norge vinner respekt ved å la være å påpeke disse basiskravene, sier Miryam Shomrat til TV 2 Nettavisen.

Presser Israel
Etter valget frøs Israel overføringer av skatteinntekter og tollavgifter til de palestinske selvstyremyndighetene. Dette ble raskt kritisert av norske myndigheter. Senere frigjorde Israel de utestående pengene. Men regjeringen vil vurdere overføringene i lys av hva Hamas gjør videre.

- Vi likte ikke at Norge presset på. Dette dreide seg om Israels fiender. Vi måtte først ha et regjeringsmøte. Det ble holdt fire dager etter at midlene ble frosset. Vi trengte ingen til å fortelle oss hva vi skulle gjøre, sier Shomrat.

Kursendring nødvendig
Som giverland for de palestinske områdene har Norge en viktig rolle i Midtøsten, mener Miryam Shomrat. Men da må Stoltenberg-regjeringen sørge for at giverlandene står for en felles politikk overfor de palestinske selvstyremyndighetene, og kreve at de overholder avtalene som er inngått, mener hun. Hvis ikke, har Israel ingen partner i fredsprosessen. Ambassadør Shomrat tror det blir vanskelig for Israel å samarbeide med Hamas med mindre ikke Hamas endrer kurs.

-Man kan ikke forvente at Israel skal hjelpe en palestinsk administrasjon som ønsker å utslette Israel og gjennomføre terrorhandlinger mot innbyggerne. Veikartet krever avvæpning av militante grupper. Dette må gjøres, sier hun.

Mz