Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier nivået på bistanden til Afghanistan vil være avhengig blant annet av innsatsen mot korrupsjon. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Norge truer Afghanistan med bistandskutt

Norge vil holde bistanden til Afghanistan på et høyt nivå ut 2024, men kan redusere potten hvis fredssamtalene og innsatsen mot korrupsjon svikter.

Det kom fram under en giverlandskonferanse for Afghanistan tirsdag.

– Norge vil opprettholde bistanden på et høyt nivå ut 2024 og vil gi omkring 650 millioner kroner i utviklingsbistand og humanitær støtte i 2021. Vår støtte og videre nivå vil bli vurdert blant annet på grunnlag av myndighetenes innsats mot korrupsjon, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun legger til at det også er viktig med tilfredsstillende framgang i fredsprosessen.

Dempede forventninger

Det er Finland som har vært vertskap for årets giverlandskonferanse, i samarbeid med Afghanistan og FN.

På grunn av koronasituasjonen ble konferansen holdt digitalt.

På en lignende giverlandskonferanse i 2016 klarte verdenssamfunnet å skrape sammen rundt 15 milliarder dollar i hjelp til Afghanistan.

Denne gangen var forventningene lavere, og det endte med løfter om 12 milliarder dollar, rundt 107 milliarder kroner, i bistand for de neste fire årene.

Flere store donorer har samtidig gjort som Norge og knyttet nye betingelser til hjelpen.

Afghanistans president Ashraf Ghani har anslått at bistand dekker rundt 75 prosent av landets offentlige utgifter.

Fredsforhandlinger

Konferansen skjer i det Utenriksdepartementet kaller en brytningstid for Afghanistan, ikke minst i lys av de pågående fredsforhandlingene med islamistgruppen Taliban i Doha.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er samtidig utsikter til at USA og Nato vil redusere sitt militære nærvær i landet.

Søreide mener likevel det er grunn til forsiktig optimisme.

– En fredelig løsning er avgjørende for bærekraftig utvikling, og vår støtte vil vurderes i lys av framgang i de afghanske fredsforhandlingene, sier hun.

EU stiller med milliardsum

EU opplyser at organisasjonen vil stille med 1,2 milliarder euro i hjelp til Afghanistan de kommende fem årene.

– Vår bistand skal støtte opp under afghanske myndigheters mål om demokrati, bærekraftig utvikling og modernisering, bidra til å løfte mennesker ut av fattigdom, forbedre styresettet, redusere korrupsjonen og forbedre afghaneres dagligliv, sier EU-kommissær Jutta Urpilainen.

Også EU har gjort støtten betinget av fredsprosessen, men Brussel advarer samtidig mot å gjøre bistanden til et politisk instrument.