Bildet viser Irans ambassadør til IAEA, Kazem Gharibabadi, i forkant av et møte i Wien i Østerrike i 2019. Foto: Ronald Zak, AP/NTB scanpix

Norge sa ja til IAEA-resolusjon med kritikk mot Iran

Norge var blant landene som stemte ja da Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) for første gang siden 2012 vedtok en resolusjon med kritikk mot Iran.

Forslaget ble fremmet av Tyskland, Frankrike og Storbritannia. Resolusjonen kritiserer Iran for manglende samarbeid og krever at landet straks lar IAEA-inspektører undersøke om det på begynnelsen av 2000-tallet forekom kjernefysisk aktivitet i Iran som ikke var klarert.

Russland og Kina stemte imot, mens Norge var blant de 25 landene som stemte for, bekrefter UD overfor NTB fredag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er alvorlig når byrået rapporterer å ha blitt nektet inspeksjonstilgang. Gjennom resolusjonen uttrykker IAEAs styre full støtte til byrået og understreker Irans forpliktelse til samarbeid, sier statssekretær Audun Halvorsen (H).

– IAEA ber om inspeksjonstilgang ut fra gjeldende avtaler som Iran har forpliktet seg til. Inspeksjonsordningen er et internasjonalt og uavhengig verktøy, og en sentral del av det internasjonale ikke-spredningsregimet. Det er viktig å vise vår fulle støtte til IAEAs mandat og arbeid, fortsetter han.

– Bør ikke oppheve våpenembargo

Sju land i IAEAs styre avsto fra å stemme, deriblant Sør-Afrika, India og Pakistan. USA ønsket er skarpere tekst, men støttet likevel resolusjonen.

Etter vedtaket erklærte Storbritannia, Frankrike og Tyskland at de er imot å oppheve våpenboikotten mot Iran i år.

– Vi mener at den planlagte opphevelsen av FNs boikott av konvensjonelle våpen i oktober vil ha store konsekvenser for regional sikkerhet og stabilitet, sier landenes utenriksministre i en felles uttalelse fredag kveld.

Amerikansk press

Opphevelsen av våpenembargoen ble enstemmig vedtatt av FNs sikkerhetsråd i 2015 i forbindelse med at rådet ga sin tilslutning til den internasjonale atomavtalen som ble inngått mellom Iran og en rekke stormakter samme år (resolusjon 2231).

USAs FN-ambassadør i Wien, Jackie Wolcott, sier at resolusjonen markerer en ny fase i konflikten, og at Iran ikke bør anta at landet har «frikort» fram til IAEA holder sitt neste styremøte i september.

– Vi kommer til å følge nøye med de neste dagene og ukene, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fabrikkerte anklager

Irans utsending, Kazem Gharib Abadi, sier på sin side at resolusjonen ikke kommer til å oppmuntre Iran til å la IAEAs inspektører få adgang ettersom den er basert på «fabrikkerte og ubegrunnede anklager».

– Iran avviser bestemt denne resolusjonen og vil iverksette passende tiltak som svar, sa han.

Selv om de aktuelle anleggene ikke antas å ha noen direkte relevans for Irans nåværende atomprogram, mener IAEA at det er viktig å få vite om det ble utført uklarert aktivitet ved stedene for nesten 20 år siden, og om alt materiell er gjort rede for.