Norge kan få omskjæringslov før sommeren

Helseminister Bent Høie (H) vil legge fram et lovforslag om rituell omskjæring av gutter før påske. Et forbud er ikke aktuelt.

«For­slag om lov­re­gu­le­ring av ri­tu­ell om­skjæ­ring av gut­ter » ble sendt på hø­ring av de rødgrøn­ne i april 2011. Hø­rings­fris­ten ble satt til ok­to­ber samme år, men uten at de rødgrøn­ne klar­te å frem­me et lov­for­slag for Stor­tin­get før de gikk av i fjor.

- Det var delte me­nin­ger på tvers av parti­gren­se­ne innad i re­gje­rin­gen og innad i Ar­bei­der­par­ti­et, sier helse­po­li­tisk tals­mann Tor­geir Micael­sen i Ap til Vårt Land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nå kan en lov om ri­tu­ell om­skjæ­ring bli be­hand­let før som­mer­en, hvis helse­mi­nis­te­rens lov­for­slag blir lagt fram som plan­lagt.

- Hen­sik­ten er å re­gu­le­re dette og sørge for at ri­tu­ell om­skjæ­ring blir en del helse­tje­nes­ten. Vi skal ikke forby det, men re­gu­le­re, slik at vi på en bedre måte enn i dag iva­re­tar gut­te­nes sik­ker­het og helse, sier helse­mi­nis­ter Høie til Vårt Land.

Han vil ikke gå inn på de­tal­je­ne i det kom­men­de lov­for­sla­get.

Om­skjæ­rings­spørs­må­let ble ak­tua­li­sert etter at store deler av den of­fent­li­ge helse­tje­nes­ten vars­let at de ikke len­ger til­byr inn­gre­pet. Da økte fryk­ten for at sta­dig flere per­soner uten den nød­ven­di­ge kom­pe­tan­sen ville fore­ta om­skjæ­rin­gen. De­bat­ten blus­set opp etter at en to uker gam­mel gutt fra Oslo døde etter at han ble om­skå­ret på et lege­kon­tor på Oslos øst­kant i mai i 2012.

Under hø­rings­run­den har både Lege­for­enin­gen, Syke­plei­er­for­bun­det, Barne­om­bu­det, Hu­man-Etisk For­bund, Res­surs­sen­te­ret for menn og Medi­sinsk fa­kul­tet ved Uni­ver­si­te­tet i Oslo, øns­ket en slutt på prak­si­sen.

NTB