Norge ga etter for Kinas press

Frykten for Kinas sinne var avgjørende for regjeringens nei til Dalai Lama. Men Norge kan se langt etter respekt og innflytelse i Beijing, mener menneskerettsforkjempere.

Uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H) ga fre­dag sitt en­de­li­ge svar til Ti­bets ån­de­li­ge leder.

- Re­gje­rin­gen har be­slut­tet at ingen re­pre­sen­tan­ter for nors­ke myn­dig­he­ter vil møte Dalai Lama når han er på besøk i Norge, sier Bren­de på te­le­fon til NTB fra Wash­ing­ton.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bren­des ho­ved­be­grun­nel­se er fort­satt den «eks­tra­or­di­næ­re si­tua­sjo­nen», med ingen reell po­li­tisk kon­takt mel­lom Norge og Kina siden ak­ti­vis­ten Liu Xia­o­bo fikk freds­pri­sen i 2010.

Svar­bre­vet

- Dette viser at men­neske­ret­tig­he­ter ikke tel­ler så mye som de sier, mener styre­le­der Tsomo Svenn­ings­en i Den nors­ke Ti­bet­ko­mité.

Det var ko­mi­te­en som in­vi­ter­te Bren­de og stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) til å møte Dalai Lama når han gjes­ter Norge 7. og 8. mai i for­bin­del­se med at det er 25 år siden han fikk No­bels freds­pris.

Fre­dag kom sva­ret, ført i pen­nen av Bren­de, der den fire år lange is­fron­ten gis som be­grun­nel­se for at det «ikke vil være rik­tig» for re­gje­rin­gen å møte den ån­de­li­ge le­de­ren.

Ref­ser dia­lo­gar­gu­ment

Bren­de ar­gu­men­te­rer for at ikke-dia­lo­gen med Kina svek­ker Nor­ges mu­lig­het til å ta opp men­neske­ret­tig­hets­spørs­mål di­rek­te med Bei­jing. Det ar­gu­men­tet kjø­per ikke Svenn­ings­en.

- Dette hand­ler bare om pen­ger og inn­pass i det ki­ne­sis­ke mar­ke­det. Norge har lagt seg helt flat, og det sen­der et sig­nal til ver­den om at Kina kan bølle med små land gjen­nom trus­ler, sier Svenn­ings­en til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) mener på sin side at det er «vik­tig for Norge som na­sjon» å for­sø­ke å få et nor­ma­li­sert for­hold til Kina.

- Et for­hold hvor vi fak­tisk også kan sitte og snak­ke om men­neske­ret­tig­he­ter di­rek­te, po­eng­te­rer hun over­for NRK.

- Norge vil bli for­dømt

Le­de­ren for Hong­kongs tred­je størs­te parti, Emily Lau, er på sin side ikke med på at Norge får mer inn­fly­tel­se på Kina ved å bøye seg.

- Nor­ges evne til å på­vir­ke er ikke av­hen­gig av nor­ma­le for­bin­del­ser eller ikke. Folke­re­pub­lik­ken Kina er meget prag­ma­tisk. Hvis Kina tren­ger Norge, vil lan­det snak­ke med dere, sier Lau.

- Hvis Norge hol­der fast ved sine prin­sip­per, vil Norge sette seg i re­spekt i Bei­jing og i ver­den. På den måten vil Norge være bedre plas­sert for å ha inn­fly­tel­se i Bei­jing, un­der­stre­ker hun.

Lau, som kjem­per for de­mo­kra­ti i Hong­kong og Kina, tror Nor­ges be­slut­ning vil bli for­dømt av men­neske­ret­tig­hets­for­sva­re­re over hele ver­den, in­klu­dert dem som kjem­per for å holde hodet over vann under ki­ne­sisk styre.

Gjen­si­dig re­spekt

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også den inn­fly­tel­ses­rike, ki­ne­sisk-ame­ri­kans­ke men­neske­ret­tig­hets­or­ga­ni­sa­sjo­nen Human Rights in China (HRIC) rea­ge­rer sterkt på at nors­ke myn­dig­he­ter av­vi­ser å møte ti­be­ta­ner­nes ån­de­li­ge leder i eksil.

- «Nor­ma­le» for­bin­del­ser, eller en­hver for­bin­del­se, må bygge på gjen­si­dig re­spekt. Nor­ges mu­lig­het til inn­fly­tel­se på Kina kan ikke være ba­sert på frykt. Ut­gangs­punk­tet må være at men­neske­ret­tig­he­ter lig­ger til grunn, sier HRICs leder, Sha­ron Hom til NTB fra or­ga­ni­sa­sjo­nens ho­ved­kon­tor i New York.

I en me­nings­må­ling fra In­Fact pub­li­sert i VG tid­li­ge­re denne uken mente halv­par­ten av de spur­te at det ville være feigt av Sol­berg og Bren­de ikke å tref­fe Dalai Lama.

NTB

Les også
NRK: - Regjeringen sier nei til Dalai Lama
Les også
Ekspert: Kun unnskyldning overfor Kina er godt nok
Les også
Dalai Lama-besøk gir Brende hodebry