Norge ligger bak land som Sverige, Danmark og Island på kvalitet når det kommer til barnepass, ifølge en rapport fra Unicef. Foto: Terje Pedersen / NTB

Norge dårligst i Norden i barnehagemåling

I Norden slår Norge dårligst ut i en barnehagemåling fra Unicef. Det som slår negativt ut er blant annet de ansattes utdannelse.

Unicef-rapporten Where Do Rich Countries Stand on Childcare? har vurdert fire faktorer: Kvalitet, tilgang og pris på organisert barnepass utenfor hjemmet. I tillegg har det blitt sett på nasjonale ordninger for lønnet foreldrepermisjon.

– Barnehagene har en viktig rolle i samfunnet, og har et medansvar for at barn skal få en trygg og sikker oppvekst, sier direktør for barns rettigheter og bærekraft Kristin Oudmayer i Unicef til Utdanningsnytt.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Ansattes kunnskap om barn er en av de viktigste faktorene for å sikre høy kvalitet på barnepasstilbudet, legger hun til.

Tallene i rapporten baserer seg på de ulike lands ordninger fra før koronapandemien, først og fremst fra 2018, samtidig er prisene fra 2020.

Island, Finland, Danmark er blant landene med den høyeste kvaliteten på barnepass. De greier å kombinere høy voksentetthet i tilbudene med gode kvalifikasjoner hos de ansatte, ifølge fagbladet.

Norge kommer et stykke bak de andre nordiske landene på kvalitet, og har også lavere score på tilgjengelighet enn både Sverige og Danmark.

Norge scorer imidlertid best i Norden på lønnet barsel- og foreldrepermisjon.