Norge blir værende i Afghanistan

Sikkerheten i Afghanistan er fortsatt så dårlig at NATO ikke får trukket seg ut som planlagt. Norge blir minst halvannet år til.

– Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er fortsatt meget utfordrende, slår forsvarsministerIne Eriksen Søreide (H) fast.

Hun gjør det klart at Norge er beredt til å stå med spesialsoldater iAfghanistan ut 2017. En norsk kontingent på rundt 50 personer driver opplæring av afghansk spesialpoliti i hovedstadenKabul som en del avNATO-oppdraget Resolute Support.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norges økonomiske støtte på 150 millioner kroner i året til de afghanske sikkerhetsstyrkene og politiet forlenges også fram til 2020.

– Alle er veldig opptatt av at de årene man har vært til stede, ikke skal være forgjeves i den forstand at man trekker seg ut for tidlig, sier Eriksen Søreide til NTB på NATOs toppmøte i Polen.

Utsatt

NATO har avsluttet kampoppdraget i Afghanistan, men rundt 10.000 soldater fra alliansen står fortsatt for opplæring av afghanske styrker.

Meningen var at nedtrappingen skulle startet tidlig i år. Det ble utsatt, og i mai bestemte alliansen seg for å fortsette oppdraget også neste år.

USA har allerede kunngjort at rundt 8.400 amerikanske soldater blir igjen i Afghanistan i 2017, nesten 3.000 flere enn planlagt.

– Når NATO forlenger operasjonen, finner vi det riktig å videreføre den norske støtten, sier Eriksen Søreide.

Krevende

Vestens militære engasjementet i Afghanistan startet etter 11. september-angrepene mot USA i 2001. Målet var å frataal-Qaida gruppens treningsområder og knuse islamistene iTaliban.

På det meste har over 150.000 utenlandske soldater vært i landet, men Taliban har ikke blitt knust. Tvert imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Sikkerhetssituasjonen er svært krevende. Afghanistan har nå tatt større ansvar for sin egen sikkerhet, men det er ikke noen tvil om at det pågår konflikter mellom Taliban og regjeringsstyrker som er såpass alvorlige at situasjonen er svært krevende, sier utenriksministerBørge Brende (H).

– Taliban er sterke, ikke minst sørvest i Afghanistan.

– Ikke bortkastet

Et offentlig utvalg konkluderte tidligere i år at Norge har fått lite igjen for den militære og sivile innsatsen i landet.

StatsministerErna Solberg (H) slår fast at Afghanistan er et vanskelig land, men avviser at arbeidet med å bygge de afghanske styrkene har vært bortkastet. At NATO må utsette uttrekningen, mener hun først og fremst viser at «det er veldig vanskelig å bygge en stat».

– Den må bygges innenfra, man kan ikke bygge den utenfra. Men man kan hjelpe til. Sikkerhet er en forutsetning for at man kan bygge andre institusjoner, sier hun.

– Det er derfor vi blir stående lenger enn det som opprinnelig var planlagt.

Tilpasse

Eriksen Søreide mener NATOs fortsatte engasjement viser at alliansen er i stand til å tilpasse seg.

– Det er først og fremst en tilpasningsevne til den reelle situasjonen, og det er et veldig engasjement og forpliktelse i alliansen for å fortsette, sier hun om stemningen i alliansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Brende tror det i tida framover vil bli et sterkere søkelys på arbeidet for å finne politiske løsninger i Afghanistan.

– I tida framover vil det bli mer fokus på spørsmålet om å finne en politisk løsning mellom regjeringen i Kabul og Taliban, sier han.