Syriske flyktninger i leiren Domiz, nord i Irak. Norge øker bevilgningene til nødhjelp i området. (Foto: Thaier al-Sudani / Reuters / NTB scanpix)

Norge bidrar med 275 millioner kroner i Syria

Norge bidrar med 275 millioner kroner i Syria

Fre­dag møter uten­riks­mi­nis­te­ren en rekke hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­ner for å snak­ke om si­tua­sjo­nen i Syria. Med seg har han 275 mil­lio­ner kro­ner i fris­ke nød­hjelps­pen­ger.

Pen­ge­ne er en del av en be­vilg­ning på 350 mil­lio­ner kro­ner til økt nød­hjelp, mel­der NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge stats­mi­nis­ter Jens Stol­ten­berg (Ap) skal det meste bru­kes i Syria.

- Det er fordi det iføl­ge FN er en av de størs­te og mest al­vor­li­ge flykt­ning­ka­ta­stro­fer ver­den har sett siden andre ver­dens­krig. Mange land gir mye, Norge bi­drar mer for å lind­re den smer­ten kamp­hand­lin­ge­ne i Syria på­fø­rer mange men­nes­ker, sier stats­mi­nis­te­ren.

Uten­riks­mi­nis­ter Espen Barth Eide (Ap) skal fre­dag ha et møte med de store hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne.

Over­for NTB be­kref­ter Uten­riks­de­par­te­men­tet at det drei­er seg om fris­ke pen­ger, ikke om­prio­ri­te­rin­ger fra andre pos­ter.

Med fre­da­gens be­vilg­ning vil Norge ha bi­dratt med 850 mil­lio­ner kro­ner til Syria etter opp­rø­ret i 2011.

Røde Kors sen­der felt­syke­hus

Fre­dag sen­der Røde Kors et felt­syke­hus og helse­per­so­nell til en flykt­ning­leir for sy­ris­ke flykt­nin­ger i Jor­dan.

Felt­syke­hu­set er et sam­ar­beid mel­lom Røde Kors-for­enin­ge­ne fra Norge, Fin­land, Tysk­land og Ca­na­da. Flyet med ut­sty­ret drar fra Ber­lin fre­dag.

- Den enor­me flykt­nings­trøm­men over gren­se­ne fra Syria har ført til enor­me hu­ma­ni­tæ­re behov også i nabo­lan­de­ne. Der­for sen­der vi nå felt­syke­hus og helse­per­so­nell for å sikre at flykt­nin­ge­ne i en ny leir får til­gang til livs­nød­ven­dig helse­hjelp, sier Sven Molle­kleiv, pre­si­dent i Røde Kors.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Syke­hu­set skal plas­se­res i en ny flykt­ning­leir ved byen Azraq, om­trent 70 kilo­me­ter fra Jor­dans ho­ved­stad Amman, og rundt halv­an­nen times kjø­ring fra gren­sen mot Syria.

Syke­hu­set får blant annet føde­av­de­ling, ope­ra­sjons­av­de­ling og medi­sinsk av­de­ling. Røde Kors har for­plik­tet seg til å opp­rett­hol­de syke­hu­set i minst ett år.

- De tre førs­te må­ne­de­ne er syke­hu­set di­men­sjo­nert for å hjel­pe en be­folk­ning på 40.000 men­nes­ker. Når syke­hu­set er fullt funk­sjo­nelt, kan det gi helse­tje­nes­ter til 130.000 inn­byg­ge­re, som er det an­tal­let flykt­nin­ger lei­ren har ka­pa­si­tet til. Dette syke­hu­set blir på nivå med et lo­kalt syke­hus og vil be­man­nes av minst 40 in­ter­na­sjo­na­le de­le­ga­ter og om lag 130 lo­kalt an­sat­te, sier Molle­kleiv.

Han mener de hu­ma­ni­tæ­re be­ho­ve­ne i Syria blir verre for hver dag som går.

- Over fire mil­lio­ner sy­re­re tren­ger mat, tu­sen­vis blir syke fordi de ikke har til­gang til rent drikke­vann, de lever under kon­stant press fra kamp­hand­lin­ger, hundre­tu­sen­vis har måt­tet flyk­te mange gan­ger. Det er helt umen­nes­ke­li­ge for­hold som ut­spil­ler seg rett foran øyne­ne våre, sier Molle­kleiv.

(©NTB)

Les også
Verden må gripe inn i Syria
Les også
UNICEF: En million barn har flyktet fra Syria