AVBRUDD: Det skjer stadig flere svangerskapsundersøkelser i Polen, og ved funn av uhelbredelige lyter eller sykdommer utløses en rett til abort. Legen kan nekte å utføre svangerskapsavbrudd, men klinikken må da henvise til abort et annet sted.

Norge abortpresser Polen

Norge vil ha Polen til å «lette tilgangen til abort for kvinner som kvalifiserer til det etter polsk lov». Men bakgrunnsdokumentene rommet enda sterkere krav.

Det norske kravet kom på bordet da FNs menneskerettsråd i Genve nylig gjennomgikk Polens oppfyllelse av menneskerettighetene.

Norges representant viste til at polsk lov tillater abort når den gravides liv eller helse er i fare. Så ville den norske utsendingen vite hva polske myndigheter gjør for at slike kvinner lettere skal få ta abort.

Polen svarte at det skjer stadig flere svangerskapsundersøkelser i landet, og at det ved funn av uhelbredelige lyter eller sykdommer utløses en rett til abort. Den polske representanten sa videre at landets leger kan nekte å utføre svangerskapsavbrudd, men at klinikken samtidig må henvise til abort et annet sted. Nylig er det også innført ankemuligheter når en lege måtte nekte et abortinngrep som synes å være lovlig, opplyste Polen.



Krever liberalisering

Om utspørringen ikke utløste de store kontroversene, forelå det samtidig rådsdokumenter som viser at FN-organer i flere år har utøvd press for å få Polen til å tillate flere fosterdrap.

– Både CESCR (FNs komitè for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter) og FNs menneskerettskomitè har i henholdsvis 2002 og 2004 uttrykt dyp bekymring over at den restriktive polske abortloven har gjort at et stort antall kvinner risikerer liv og helse ved å ty til aborter utført i det skjulte. Og Menneskerettskomiteen anbefalte at Polen liberaliserer sin abortlovgivning og -praksis, står det i et av dokumentene Dagen Magazinet har skaffet seg tilgang til.

Menneskerettsrådet, som har erstattet FNs menneskerettskomitè, viser også til uttalelser fra FWFP (Føderasjonen for kvinner og familieplanlegging), en Warszawa-basert pro-abort-organisasjon:



– Tar livet av kvinner

– Ifølge FWFP har en rekke FN-organer som overvåker oppfyllelsen av internasjonale traktater, Europarådets menneskerettskommisjonær og sist Den europeiske menneskerettsdomstolen uttrykt dyp bekymring over de alvorlige følgene Polens antiabortlov av 1993 har på kvinners liv og helse. FWFP viser til at utrygge aborter utgjør en stor trussel mot kvinners helse i Polen, og at de i noen tilfeller forårsaker dødsfall.

Dette får Menneskerettsrådet til å viderebringe denne anklagen fra FWFP mot Polen:

– Det skjer alvorlige krenkelser av seksuelle og reproduktive på disse områdene: 1) Kriminalisering av abort av sosiale og økonomiske grunner noe som tvinger kvinner til å oppsøke ofte utrygge svangerskapsavbrudd i det skjulte. 2) Antiabortloven praktiseres mer restriktivt enn det lovteksten tilsier.



Vil ha endret loven

Derfor anbefaler FWFP at Polen «ser på følgene som den restriktive antiabortloven har på kvinner, og tar lovinitiativ som vil fjerne de systematiske krenkelsene av seksuelle og reproduktive rettigheter», gjengir FNs menneskerettsråd.

FWFP refereres også på at polske leger «misbruker sin rett til samvittighetsfritak».

– Og fordi det ikke finnes noen retningslinjer for hva som utgjør en risiko for kvinnens liv og helse, synes det som om noen leger som bestemmer at det ikke skal utføres en abort, ser bort fra trusler mot kvinnens helse – så lenge hun antas å overleve fødselen, står det i det ene rådsdokumentet.


DM