Nordmenn skeptiske til hijab

Nord­menn er i ut­gangs­punk­tet ikke mer ne­ga­ti­ve til mus­li­mer enn andre inn­vand­rer­grup­per, men blir klart mer skep­tisk når den mus­lims­ke kvin­nen tar på seg hijab, viser en stu­die.

Den eks­pe­ri­men­tel­le stu­di­en som er gjort ved In­sti­tutt for so­si­alt ar­beid ved NTNU i Trond­heim, viser at det er en klar for­skjell i nord­menns hold­ning til inn­vand­re­re når det vises bil­der av per­soner med og uten hode­plag­get, skri­verKlasse­kam­pen.

- Kost­na­den ved å bære hijab er gans­ke høy. Men uten hijab er hold­nin­ge­ne til mus­lims­ke kvin­ner ikke mer ne­ga­ti­ve enn hold­nin­ge­ne til andre kvin­ner med inn­vand­rer­bak­grunn, sier pro­fes­sor Marko Va­len­ta.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det ut­slags­gi­ven­de for folks skep­sis var der­med ikke kvin­nens re­li­giø­se bak­grunn, men hi­ja­ben som dek­ket kvin­nens hår. Fors­ker­ne for­ven­tet imid­ler­tid at det skul­le være en klar hi­jab-ef­fekt.

- Hijab ser ut å ha blitt et vik­tig sym­bol på «frem­med­het». Det hadde vært in­ter­es­sant å vite nøy­ak­tig hvil­ke ne­ga­ti­ve kon­no­ta­sjo­ner hijab vek­ker i ma­jo­ri­tets­be­folk­nin­gen, sier fors­ker Zan Stra­bac som har sam­ar­bei­det med Va­len­ta. (©NTB)