Nordmenn satte ny rekord i sparing

Først og fremst nedbetaler vi gjeld.

Nord­menn inn­le­det 2013 med å sette re­kord i spa­ring, først og fremst ved å ned­be­ta­le gjeld. Sam­ti­dig sier fler­tal­let at de har lyst til å reise mer om de hadde hatt enda bedre råd.

I fjor spar­te nors­ke hus­hold­nin­ger 105 mil­li­ar­der kro­ner. Det var 18 mil­li­ar­der kro­ner mer enn året før. Ved inn­gan­gen til 2013 økte spa­rin­gen yt­ter­li­ge­re, viser For­vent­nings­baro­me­te­ret, som ut­ar­bei­des hvert kvar­tal av Fi­nans Norge og TNS Gal­lup.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Be­ta­ler gjeld

I årets førs­te må­ne­der spar­te hus­hold­nin­ge­ne i gjen­nom­snitt 8,7 kro­ner av hver 100-lapp i inn­tekt, mot 8,5 kro­ner i 2012.

- Dette er noen av de høy­es­te spare­ra­te­ne som er ob­ser­vert. Gjelds­veks­ten i hus­hold­nin­ge­ne har vært sterk de siste årene, men de fles­te har ikke pro­ble­mer med å be­tje­ne den økte gjel­den. Imid­ler­tid er det for­nuf­tig av de med mye gjeld å ta høyde for at vi kan få la­ve­re bo­lig­pri­ser og høy­ere låne­ren­ter. Eks­tra ned­be­ta­ling på lånet kan da være et smart grep, sier Idar Kreut­zer som er ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tør i Fi­nans Norge.

Reise­lyst

Men sam­ti­dig som flere av oss be­ta­ler mer ned på lån enn før, sier det store fler­tal­let også at reise­lys­ten er uend­ret.

- Vi no­te­rer oss at et stort fler­tall kunne tenke seg å reise mer der­som de fikk eks­tra pen­ger mel­lom hen­de­ne. Dette er et vel­stands­fe­no­men, og et ut­trykk for at folk flest har god kon­troll over egen øko­no­mi, sier Kreut­zer.

Fi­nans Norge leg­ger tirs­dag fram For­vent­nings­baro­me­te­ret for årets andre kvar­tal. Baro­me­te­ret er ba­sert på in­ter­vju­er med fem faste spørs­mål til et re­pre­sen­ta­tivt ut­valg på 1.000 per­soner.

Ikke upå­vir­ket

Iføl­ge spørre­un­der­sø­kel­sen er op­ti­mis­men litt på vei ned, selv om til­li­ten til både egen og lan­dets øko­no­mi fort­satt er på et høyt nivå blant nord­menn flest.

Først og fremst er det til­li­ten til lan­dets øko­no­mi som svin­ger i ne­ga­tiv ret­ning. Kreut­zer mener det hen­ger sam­men med den svake øko­no­mis­ke ut­vik­lin­gen i Euro­pa og po­li­ti­ker­nes gjen­tat­te på­min­nel­ser om at Norge ikke er iso­lert.

- Jeg syns For­vent­nings­baro­me­te­ret gir et inn­trykk av an­svar­li­ge hus­hold­nin­ger som ikke er upå­vir­ket av kri­sen rundt oss. Økt spa­ring er en re­fleks av dette, lyder Kreut­zers ana­ly­se.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Unge op­ti­mis­ter

Spe­si­elt blant de yngs­te er det et på­ta­ke­lig sprik mel­lom hjem­li­ge for­hold og vir­ke­lig­he­ten i Euro­pa. Mens hver fjer­de per­son under 25 år i Euro­pa nå er ar­beids­le­dig, iføl­ge fers­ke tall fra Eurostat, kan norsk ung­dom og unge voks­ne glede seg over gode jobb­mu­lig­he­ter og høy til­tro til både egen og lan­dets øko­no­mi.

De nors­ke unge har nå iføl­ge For­vent­nings­baro­me­te­ret en høy­ere op­ti­mis­me enn nord­menn over 45 år.

- Ung­doms­le­dig­he­ten er kan­skje den størs­te og vik­tigs­te ut­ford­rin­gen i Euro­pa i dag. Hel­dig­vis opp­le­ver ikke våre ung­dom­mer den samme inn­gan­gen til vok­sen­li­vet, kom­men­te­rer Kreut­zer.