Nordmenn har tro på vekst i egen økonomi

Tryg­ge job­ber og fort­satt lave ren­ter en stund fram­over gjør at nord­menn har tro på vekst i egen øko­no­mi, iføl­ge For­vent­nings­baro­me­te­ret for tred­je kvar­tal.

- Nord­menns tro på egen øko­no­mi øker og lig­ger fort­satt på et høyt nivå i his­to­risk sam­men­heng. Men vi ser et mar­kant fall i troen på lan­dets øko­no­mi, sier Idar Kreut­zer, ad­mi­ni­stre­ren­de di­rek­tør i Fi­nans Norge.

For­vent­nings­baro­me­te­ret , som er et kvar­tals­vis sam­ar­beid mel­lom TNS Gal­lup og Fi­nans Norge, viser også at det er re­la­tivt få som er be­kym­ret om låne­ren­ta skul­le stige noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi så en stag­na­sjon i sys­sel­set­tin­gen og øk­ning i le­dig­he­ten i vår, men end­rin­ge­ne har vært re­la­tivt be­skjed­ne og åpen­bart ikke ster­ke nok til å rokke ved fø­lel­sen av fort­satt høy jobb­trygg­het. Folk flest er ikke vel­dig be­kym­ret for at låne­ren­ten vil øke. Noe sva­ke­re vekst­ut­sik­ter for norsk øko­no­mi gjør også at mange makro­øko­no­mer nå tror rente­opp­gan­gen kom­mer se­ne­re, på­pe­ker Kreut­zer.

Fers­ke tall fra Sta­tis­tisk sen­tral­byrå viser at BNP for Fast­lands-Nor­ge økte med 1,2 pro­sent fra tred­je kvar­tal i fjor til andre kvar­tal i år. Dette er la­ve­re enn ka­pa­si­te­ten i norsk øko­no­mi skul­le tilsi - 2,5 pro­sent. (©NTB)