ØSTFOLD, tidligere i sommer: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ble vist rundt i formalhagen på Spydeberg prestegård. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Nordland lover å ta pusten fra kronprinsparet

Det blir både fantastiske naturopplevelser, mye fisk og historiske tilbakeblikk på kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, lover fylkesmannen i Nordland.

Hensikten med de årlige fylkesturene er at kongehuset skal få besøkt alle kommuner i landet, møte befolkningen og får et godt innblikk i livene deres. Men i Nordland skal kronprinsparet gjøre mye mer enn å hilse, vinke og se på – de skal virkelig få delta. Det blir søppelrydding i fjæra, fisketur i Lofoten, tørrfiskbedømming, sløying og vaksinasjon av fisk, fotturer og lefsebaking.

– Vi ønsket et program der de kan ta del i aktivitetene og ba kommunene være litt kreative. Responsen har vært veldig stor, sier assisterende fylkesmann Ola Bjerkaas til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rydding og baking

Fylkesturen starter tirsdag i Steigen kommune i Salten. Der har det ikke vært offisielt kongelig besøk siden kong Olav åpnet ei bru til fastlandet i 1978. En helt ny generasjon steigværinger skal ta imot kronprinsparet og vise hva de lever av og for. Sjette- og sjuendeklassinger skal dra dem med i fjæra, der det skal plukkes søppel. Senere i programmet skal de kongelige få brette opp ermene og bake lefser hos en lokal produsent.

I Sørfold kommune blir det blant annet besøk i en bedrift som produserer smolt – lakseyngel. Her blir det veiing og vaksinasjon av fisk, det siste har kronprinsesse Mette-Marit prøvd seg på i Vietnam tidligere i år, da hun sa hun følte at hun drepte flere enn hun fikk vaksinert. Kanskje det går bedre i Sørfold.

Vikingtradisjon

I Værøy skal kronprinsparet onsdag møte to unge fiskere, og det er lagt opp til at i hvert fall kronprinsen blir med på fisketur. Blir det fangst, blir det også sløying. Så blir det båttur til den fraflyttede bygda Mostad og til fiskeværet Å, ytterst i Lofoten, i Moskenes kommune. Der satses det på aktivitetsbasert reiseliv, med blant annet sykling og kanoutleie.

Siste dag i Nordland skal Vestvågøy kommune få besøk. Også her skal kronprinsparet få lære nye kunster, særlig når de er innom Lofotr Vikingmuseum på Borg. Under utgravningen der avdekket man det største huset som hittil er funnet fra vikingtiden. Høvdinghuset er rekonstruert i full størrelse, hele 83 meter langt. Der skal de kongelige klassifisere lam etter sauesanking ute og prøve seg på veving innendørs.

Vær-avhengig

Nå krysser vertene i Nordland fingrene for at det gode været fra tidligere i sommer repeterer seg:

– Det er lagt opp til naturopplevelser som tar pusten fra en, blant annet fottur til husmannsplassen Kjelvik, et av de nasjonalt utvalgte kulturlandskapene, på dag to i Værøy kommune. Jeg har fulgt værmeldingen hver dag den siste uka. Skulle det bli uvær, har vi en plan B, sier assisterende fylkesmann Bjerkaas.

Les også
Kronprinsparet vil rive ni bygninger på Skaugum
Les også
Kronprinsparet forstår at folk har meninger om skolevalg