Nord-Korea truer Sør-Korea med krig

Nord-Ko­rea truer med å gå til an­grep på Sør-Ko­rea om lan­det slut­ter seg til det siste sank­sjons­re­gi­met etter ved­ta­ket i FNs sik­ker­hets­råd tid­li­ge­re denne uken.

På den tred­je dagen med opp­his­set re­to­rikk ret­tet myn­dig­he­te­ne i Pyong­yang fre­dag skyt­set mot na­bo­en Sør-Ko­rea.

- Sank­sjo­ner betyr krig og er en krigs­er­klæ­ring mot oss, het det i en ut­ta­lel­se fra Nord-Ko­rea.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hvis ma­rio­nett­re­gi­met av for­ræ­de­re del­tar di­rek­te i FNs «sank­sjo­ner», vil Den de­mo­kra­tis­ke folke­re­pub­lik­ken Korea gå til ster­ke, fy­sis­ke mot­til­tak mot det, heter det i en ut­ta­lel­se fra Nord-Ko­reas Komité for fre­de­lig gjen­for­ening av Korea.

«Ma­rio­nett­re­gi­met» er en be­teg­nel­se på myn­dig­he­te­ne i Sør-Ko­rea.

Kina advarer Nord-Korea

Samtidig skriver en avis som står Kinas kommunistparti svært nær at hjelpen fra Kina til Nord-Korea vil bli redusert dersom Nord-Korea gjennomfører en ny prøvesprengning av atomvåpen.

Kina er det nærmeste Nord-Korea kommer en alliert, og Nord-Korea er avhengig både av handel med Kina og matvarehjelp fra nabolandet.

- Hvis Nord-Korea gjennomfører flere atomprøver, vil Kina ikke nøle med å redusere hjelpen til Nord-Korea, skriver Global Times i en lederartikkel. Avisen eies av Folkets Dagblad, det kinesiske kommunistpartiets talerør.

- Ikke verdens ende

Men avisen skriver også at det «ikke er verdens ende» om det er uro på den koreanske halvøya.

- Kina håper på en stabil halvøy, men det er ikke verdens ende om det blir problemer der, skriver Global Times, som tilføyer at «det ser ikke ut som at Nord-Korea verdsetter Kinas innsats» for å moderere den siste resolusjonen fra FNs sikkerhetsråd. 

(NTB)