UNDERTRYKKER: Kritikere hevder at nordkoreanske ledere har sørget for stabilitet gjennom å spre en form for paranoid nasjonalisme i befolkningen, samtidig som det begås grove brudd på menneskerettighetene.

Nord-Korea må svare for menneskerettsbrudd

Nord-Korea blir jevnlig beskyldt for grove brudd på menneskerettighetene. Mandag må kommunistregimet for første gang forsvare seg overfor de andre FN-landene.

I atomspørsmålet har Nord-Korea åpnet opp for å diskutere nedrustning, og tirsdag ankommer den amerikanske utsendingen Stephen Bosworth på besøk.
I spørsmål om menneskerettigheter stiller Pyongyang seg derimot fortsatt avvisende og avfeier kritikken som en del av en internasjonal konspirasjon for å fjerne landets ledere.
Nord-Korea har imidlertid gått med på å la seg utspørre i FN om situasjonen for menneskerettighetene i landet. Kommunistregimet må dermed for første gang svare for anklagene om systematiske menneskerettsbrudd i det som er en del av FNs Universal Periodic Review (UPR).

- Ønsker isolasjon

UPR ble startet i 2006 og tar sikte på å gjennomgå menneskerettighetssituasjonen i alle medlemslandene.
At landet deltar i UPR-utspørringen i Genve må ses på som et ønske om tross alt å framstå som et vanlig land, mener B.R. Myers, som er ekspert på nordkoreansk ideologi ved Dongseo-universitetet.
- Det er en forskjell mellom å ønske å bli isolert og ikke å bry seg om resten av verden. Nord-Korea bryr seg om resten av verden og derfor ønsker landet å isolere seg, sier Myers.

- Paranoid nasjonalisme

Kritikere hevder at nordkoreanske ledere har sørget for stabilitet gjennom å spre en form for paranoid nasjonalisme i befolkningen, samtidig som det begås grove brudd på menneskerettighetene.
- Den minste mangel på respekt eller eventuelt dårlig behandling fra FNs side er noe som blir brukt til å spre denne paranoiaen, sier Myers.
Myers mener at regimet kan overleve etter at den nåværende lederen Kim Jong-il forsvinner fra makten fordi Nord-Korea har isolert seg så mye at det for innbyggerne ikke er mulig å fatte hva forandring er.
Menneskerettsgrupper og flere land hevder at Nord-Korea har en rekke fengsler for folk som kan forbindes med en annen linje en Kims. Også disse personenes familier er blitt fengslet.

- Bryr seg om kritikken

Nord-Korea blir også beskyldt for vilkårlige drap og skal også benytte offentlige henrettelser for å statuere eksempler overfor innbyggerne. Regimet har full kontroll over mediene, ytringsfrihet eksisterer ikke og selv de minste reformforsøk er blitt avblåst med påfølgende arrestasjoner og henrettelser.
- Nord-Korea kommer til å avvise resolusjoner og FN-tiltak, men den gjengse oppfatningen om at Nord-Korea ikke bryr seg om kritikken stemmer ikke, sier Kay Seok i Human Rights Watch.
Før mandagens FN-utspørring har Nord-Korea gått til det uvanlige skritt å oversende et dokument der landets menneskerettsrulleblad blir forsvart.
- Anbefalingene som måtte komme vil bli tatt alvorlig, blir det slått fast i dokumentet.