Nordkoreanere har søkt tilflukt på taket av hus i landsbyen Anju, viser dette bildet tatt 30. juli. Det er formidlet av landets offisielle nyhetsbyrå KCNA, som melder at nesten 63.000 mennesker er gjort hjemløse av flommen.

Nord-Korea ber om matvarehjelp

Nord-Korea har bedt FN om matleveranser og nødhjelp etter store oversvømmelser. Landets nye leder sier utvikling av økonomien og forbedringer i levestandarden har høy prioritet.

FN-tjenestemenn i hovedstaden Pyongyang har besøkt de flomrammede områdene og sier behovet for mat er kritisk. Ifølge nordkoreanske statlige medier har minst 119 personer mistet livet i flommen, og titusenvis er gjort hjemløse.

Skader på landets infrastruktur og jordbruksområder har samtidig rammet landets allerede svært alvorlige matvaresituasjon hardt.

Flere nødhjelpsorganisasjoner har begynt å samle inn forsyninger og penger. Torsdag kunngjorde Røde Kors at de bidrar med over 300.000 dollar til flomofrene. Flommen kommer som følge av kraftig uvær med mye nedbør og vind den siste uka.


Avlinger forsvant


I tillegg til de omkomne er 134 blitt skadd, melder landets offisielle nyhetsbyrå KCNA. Over 30.000 hektar med avlinger er skylt bort eller oversvømt.

Bilder av jorder satt under vann og av folk som vasser i vann til livet eller søker tilflukt på hustak, er offentliggjort av KCNA.

Tiår med avskoging, som skyldes vedsanking og rydding av skog til dyrket mark, har gjort landet svært sårbart for flom og skred.

Nord-Koreas befolkning gjennomgikk en sultkatastrofe på 1990-tallet, og landet er avhengig av utenlandsk hjelp for å brødfø befolkningen. I november i fjor anslo FN at tre millioner nordkoreanere ville trenge hjelp for å få nok mat i år.


Vil prioritere levestandard

Under tidligere flomkatastrofer har nordkoreanerne åpnet døra så vidt på gløtt. Men landets atom- og rakettprogrammer kommer stadig i veien for forsøkene på å få landet ut av isolasjonen.

Nord-Koreas nye leder Kim Jong-un, som tok over som president etter farens død i desember, sa i et møte med Wang Jiarui, lederen av den internasjonale avdelingen i Kinas kommunistparti, at nordkoreaneres velferd og levestandard vil få høy prioritet i tiden framover.

- Å utvikle økonomien og forbedre levestandarden, slik at det koreanske folk kan leve gode og siviliserte liv, er målet vi jobber mot, sa han.


Så langt har Kim Jong-un vist seg fra en mykere side enn sin far Kim Jong-il, kjent for sitt strenge uttrykk. Nylig viste Kim Jong-un seg offentlig i en fornøyelsespark i Pyongyang sammen med sin kone og det som skal ha vært en britisk diplomat.

(NTB)