Nord-Korea avviser FN-rapport om menneskerettighetsbrudd

Nord-Korea avviser FN-rapporten som fastslår at landet har begått forbrytelser mot menneskeheten.

I FN-rap­por­ten heter det at Nord-Ko­rea har be­gått for­bry­tel­ser mot men­nes­ke­he­ten som har slå­en­de lik­he­ter med na­zis­te­nes gru­som­he­ter.

Lør­dag av­vis­te Nord-Ko­rea rap­por­ten, og lan­dets uten­riks­de­par­te­ment kal­ler rap­por­ten «løgn og opp­spinn som med over­legg er fun­net på av fiendt­li­ge styr­ker».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kom­mi­sjo­nen som har grans­ket men­neske­retts­si­tua­sjo­nen i Nord-Ko­rea i ett år, pre­sen­ter­te sine kon­klu­sjo­ner i Genève man­dag. «Ut­slet­tel­se, sla­ve­ri, tor­tur, sek­su­ell vold, for­føl­gel­se og sult» er blant de for­bry­tel­ser kom­mi­sjo­nen ram­ser opp.

- Rap­por­ten er full av rene løg­ner, heter det der­imot i ut­ta­lel­sen fra Nord-Ko­reas uten­riks­de­par­te­ment.

I et eget brev til Nord-Ko­reas dik­ta­tor Kim Jong-un skri­ver kom­mi­sjo­nens leder Michael Kirby at for­bry­tel­se­ne er blitt be­gått av of­fent­lig an­sat­te «under ef­fek­tiv kon­troll» av Kim, som er lan­dets øvers­te leder, sjef for de mi­li­tæ­re styr­ke­ne og leder av kom­mu­nist­par­ti­et.

Kirby skri­ver til Kim at han råder FN til å over­sen­de rap­por­ten om Nord-Ko­rea til Den in­ter­na­sjo­na­le straffe­dom­sto­len ICC for å sikre at en­hver for­bry­ter, «mu­li­gens in­klu­dert Dem selv», kan stil­les til an­svar.

Les også
1.500 rømte fra Nord- til Sør-Korea i fjor