Nok en partileder vil skilles fra palestinerne

Lederen for sentrumspartiet Yesh Atid, Yair Lapid, sier kampen vil stå mellom han og Benjamin Netanyahu ved neste valg.

Under et møte med den internasjonale pressen i Jerusalem, erklærte den tidligere fjernsynsmannen at han ønsker å bli landets neste statsminister. Han la frem deler av partiets valgplattform, som inneholder en plan om å trekke seg ut av Vestbredden.

– Målet er å skille oss fra palestinerne. Detaljene er komplekse, men begrunnelsen er enkel. Israel ønsker ikke å absorbere 3,5 millioner palestinere. Det er tid for en separasjon som vil garantere vår fremtid i en jødisk og demokratisk stat, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han la til at en palestinsk stat kun kan etableres etter en avtale, og at terror og internasjonalt press ikke er veien å gå for å få til en slik avtale.

Lapid erkjenner at få har tro på muligheten for å fredssamtalene i gang igjen, særlig etter den siste bølgen med arabiske terrorangrep.

Skepsis

– Mange mener fred mellom Israel og palestinerne er umulig. Noen venter på at omstendighetene skal forandre seg eller nye ledere skal komme på banen.

– Denne passive tilnærmingen er farlig. Vi behøver en tilnærming basert på pragmatisme og ønske om sikkerhet for begge sider. Svaret er en fullstendig separasjon, sa opposisjonslederen.

Planen ligner på en tilsvarende plan som Isaac Herzog i Sionistunionen la frem for noen dager siden. Men ifølge Lapids plan skal israelske sikkerhetsoperasjoner kunne fortsette på Vestbredden, også etter en tilbaketrekking.

Koordinering

– Sikkerhetskoordineringen som eksisterer i dag, og som gjør det mulig for den israelske hæren å operere på Vestbredden, må fortsette etter tilbaketrekkingen, sa Yair Lapid til det internasjonale pressekorpset.

Myndighetene i Ramallah har allerede avvist en slik løsning, men Lapid har likevel tro på at den kan gjennomføres.

– Palestinske myndigheter vil klage høylydt og hevde at dette bryter med deres suverenitet. Men de vet at dette også er i deres interesse. Uten en slik koordinasjon vil Hamas ta makten på Vestbredden, slik de gjorde i Gaza.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han understrekte at dette er noe israel aldri kan godta.

– Vi kan ikke gjenta prosessen som fant sted etter at vi trakk oss ut av Gaza, sa han.

Han la til at en tilbaketrekking ikke bare må ledsages av en avtale med palestina-araberne, men avtaler med alle de arabiske landene i regionen.

Sjanser

Nylige undersøkelser viser at Yair Lapid er den av opposisjonslederne som ville hatt størst sjanse til å kunne utfordre sittende statsminister Benjamin Netanyahu.

Det spekuleres også i om det vil bli startet et nytt samlingsparti i sentrum, ledet av Yesh Atids Yair Lapid, regjeringspartiet Kulanus leder Moshe Kahlon og tidligere hærsjef Gabi Ashkenazi. IfølgeThe Times of Israel, vil et slikt parti kunne få flere mandater enn høyrepartiet Likud.

Yair Lapid må i tillegg ha flere andre partier med seg i en eventuell regjering, men ville ikke overfor pressekorpset antyde om han foretrekker samarbeidspartnere til høyre eller venstre.