Patrick Modiano er en av Frankrikes viktigste samtidsforfattere og årets vinner av nobelprisen i litteratur. Foto: Robert Jean-François / TT / NTB scanpix

Nobelprisen i litteratur til Patrick Modiano

Den franske forfatteren Patrick Modiano er tildelt årets nobelpris i litteratur.

Det opplyste Svenska Akademien på en pressekonferanse i Stockholm torsdag. Juryen sier at Modiano får prisen for «minnenes kunst med hvilken han fremkaller de mest uhåndgripelige menneskeskjebner og avdekker okkupasjonens livsverden». Prisen er på 8 millioner svenske kroner.

Se NRKs sending fra tildelingen:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

 

Modiano har skrevet en rekke romaner om tap og hukommelse. Han leker ofte med sjangrene, og romanene er relativt korte på litt over 100 sider.

Han er en av Frankrikes viktigste samtidsforfattere og har flere ganger blitt nevnt som en kandidat til nobelprisen.

På forhånd var Modiano ikke blant de heteste kandidatene til å vinne årets pris. Torsdag morgen lå han på sjette plass på listen til spillselskapet Ladbrokes.

Flere av Modianos romaner er blitt filmatisert, blant dem «Lacombe, Lucien». I 1974 regisserte Louis Malle filmen med samme navn. Handlingen utspiller seg i en fransk by i Vichy under annen verdenskrig.

Modiano er den ellevte franskmannen som får nobelprisen i litteratur.

Forlaget gleder seg

– Vi er veldig stolte og glade over at Patrick Modiano har fått årets nobelpris i litteratur, sier Frederik Lønstad, redaktør for norsk skjønnlitteratur i forlaget Cappelen Damm.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forlaget har gitt ut tre bøker av den franske prisvinneren.

Den første, «Gater i mørke» kom i 1979, etterfulgt av «Ungdomstid» i 1982 og «Søndager i august» i 1988.