NOAS sterkt kritisk til Tyrkias asylsystem

Tyrkia sliter med å skaffe asylsøkere tak over hodet og skolegang, ifølge en fersk rapport fra NOAS, som frykter at syriske flyktninger blir tvangsreturnert.

Tyrkia er blitt en stadig viktigere aktør i hele den europeiske flyktningdebatten, ikke minst etter at landet inngikk en returavtale med EU for én måned siden.

Men i en rapport fra Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) som legges fram torsdag, får det tyrkiske asylsystemet gjennomgå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De sosiale og økonomiske rettighetene asylsøkere og flyktninger har juridisk rett til, er langt fra tilstrekkelige. Adgang til disse rettighetene er i praksis enda mer begrenset, heter det i rapporten.

Mangel på statsfinansierte overnattingstilbud, begrenset yrkesadgang og lav skoledeltakelse er noen av problemene.

Nye avtaler

Rapporten tar for seg alt fra det tyrkiske asylsystemets rettslige sider og hvilke rettigheter migrantene har, til hvordan de behandles. Et eget kapittel er viet rettslige aspekter.

– For øyeblikket er det store juridiske bekymringer knyttet til ulovlig tilbakeholdelse, ulovlig utsendelse og tilbakesendelse av asylsøkere og flyktninger fra Tyrkia, skriver NOAS.

Flere menneskerettsgrupper har bedt tyrkiske myndigheter etterforske påstander om at Tyrkia blant annet har tvangsreturnert flyktninger til Syria. Tyrkia avviser anklagene.

Men NOAS peker på at praksisen ser ut til å ha bredt om seg de siste månedene som et resultat av Tyrkias løfte til EU om å begrense strømmen av flyktninger til Europa fra tyrkisk territorium.

Også migrantenes adgang til juridisk hjelp og tilstrekkelige ankemuligheter bekymrer NOAS.

Beskyttet gruppe

18. mars ble Tyrkia og EU enige om en avtale om at Tyrkia skal ta tilbake migranter og flyktninger fra Hellas, mot at EU-land henter syriske flyktninger direkte fra Tyrkia.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Syrere som har flyktet fra borgerkrigen til nabolandet Tyrkia, har fått en spesiell status der som «midlertidig beskyttet» gruppe.

NOAS-rapporten peker på at hovedproblemet i det tyrkiske asyllovverket er at de ulike formene for beskyttelse ikke sørger for «en tilstrekkelig grad av forutsigbarhet og langsiktige utsikter i Tyrkia».

Siden landet av geografiske hensyn har reservert seg fra Flyktningkonvensjonen, er det «svært få» av menneskene som søker asyl i Tyrkia, som får flyktningstatus i landet.

Et annet problem i asylsystemet er «en betydelig forsinkelse» i iverksettelsen av nye lover og en «gjennomgående mangel på åpenhet» i praktiseringen av dem, ifølge NOAS.