NOAS frykter spionasylanter på mottakene

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) frykter at spioner utgir seg for å være asylanter, får beskyttelse i Norge, samler inn informasjon om sine landsmenn og deretter drar på ferie til hjemlandet med opplysningene.

- Vi kan ikke se bort i fra at det kan være spio­ner blant flykt­nin­ge­ne som mel­der seg som asyl­sø­ke­re, og at disse se­ne­re drar til­ba­ke til hjem­lan­det for å rap­por­te­re om de andre som har flyk­tet til Norge, sier ge­ne­ral­sek­re­tær Ann-Mag­rit Aus­tenå i NOAS tilKlasse­kam­pen.

Hun mener at dette er en pro­blem­stil­ling som sær­lig be­rø­rer det eri­tre­is­ke mil­jø­et.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- I det eri­tre­is­ke mil­jø­et blir det stor usik­ker­het der­som det viser seg at eri­tre­ere kan vende til­ba­ke. Da blir disse opp­fat­tet som myn­dig­hets­per­soner, sier Aus­tenå.

Det var man­dag at Klasse­kam­pen skrev om et be­kym­rings­brev far Bodø asyl­mot­tak til jus­tis­mi­nis­ter An­ders Anund­sen (Frp).

Mot­ta­ket viser til at per­soner som har fått inn­vil­get be­skyt­tel­se i Norge, der­etter drar på ferie til hjem­lan­det som de har flyk­tet fra.

Aus­tenå mener det er et pro­blem hvis noen gir fals­ke opp­lys­nin­ger og får be­skyt­tel­se på falskt grunn­lag, men hun pre­si­se­rer at hun ikke kjen­ner til hvor van­lig det er at per­soner drar på ferie til hjem­lan­det etter at de har fått inn­vil­get asyl i Norge.

Anund­sen sa man­dag til NTB at han lover å følge opp pro­blem­stil­lin­gen fra Bodø asyl­mot­tak og at han har igang­satt kart­leg­ging.

Hans parti­fel­le Mazyar Kes­hva­ri mener kraf­tig lut må til.

- De som juk­ser, må ut av lan­det så raskt som mulig. Kan de drar på ferie til hjem­lan­det, så kan de også bo der, sier Kes­hva­ri til Klasse­kam­pen.

NTB