FORLENGET DRIFT: Himmel & Hav leirsted på Sola ved Stavanger har fått forlenget drift ut 2016 for å arbeide videre med nye konsept for å skape balanse i driften.

NMS freder 11 leirsteder

Det Norske Misjonsselskap (NMS) har avgjort at de skal beholde 11 leirsteder. Dessuten skal tre selges eller leies ut, mens to er satt på vent.

Dette ble vedtatt av landsstyret på deres møte i desember.

– Det har vært vanskelig å redusere tallet på leirsteder, fordi ulike argumenter har vært framme i vurderingen. I tillegg har vi sett at flere leirsteder har fått økt oppslutning i den senere tid, der lokale krefter viser et stort engasjement, sier generalsekretær Jeffrey Huseby til Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Overrasket

Han er selv overrasket over at så mange som 11 leirsteder har fått grønt lys for videre drift (se faktaboks).

Generalsekretæren viser til at fra 2012 til 2014 har leirstedene i NMS hatt et driftunderskudd på 10 millioner kroner. I tillegg er det et stort etterslep når det gjelder vedlikehold.

Landsstyret har tidligere vedtatt å selge leirstedene Kvamseter i Bjørgvin ogPhillipshaugen på Møre.

Vatnlia nedlegges

På sitt møte i desember bestemte landsstyret at virksomheten vedVatnlia i Bodø kommune blir lagt ned, og at leirstedet blir vurdert solgt eller utleid.

Joakim Woje Tverbakk er barne- og ungdomsarbeider iRegion Nord, og plassert i Bodø. Han synes det er dumt at Vatnlia nedlegges.

– Men jeg har delte følelser til dette, og ser jo at det er en årsak til at Vatnlia nedlegges. Det gir oss en mulighet til å se på andre møter å jobbe på, sier Woje Tverbakk.

Han legger ikke skjul på at det er lite leirsteder i området, og det nærmeste erJakobsbakken i Sulitjelma.

– Hva vil skje med Vatnlia?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er foreløpig litt uklart, men etter det jeg forstår skal det overtas av kommunen. Så kan vi leie av dem og ha leirer der i alle fall ut 2015, svarer Woje Tvebakk.

Satt på vent

Jeffrey Huseby peker på at to leirsteder har fått forlenget drift for å arbeide videre med nye konsept for samarbeid og drift. Dette omfatterTømmerneset i Troms ogHimmel & Hav ved Stavanger.

– Hvorfor er avgjørelsen for disse leirstedene satt på vent?

– Tømmerneset har hatt store underskudd de siste årene. Men nå har styret for leirstedet vært i dialog med andre organisasjoner i området. Styret har begynt å se på driften med tanke på en bedring av den økonomiske situasjonen. Derfor har de fått forlenget frist ut 2015, svarer Jeffrey Huseby.

Når det gjelder Himmel & Hav, så er dette et omfattende leirsted med stor omsetning.

– Det har vært store økonomiske utfordringer her. Men nå er det stiftet en venneforening for leirstedet, og de trør til og vil bidra. Dette har medført at de har fått en forlenget frist ut 2016, forteller generalsekretæren.

Fire kriterier

Landsstyret har vurdert leirstedene ut fra fire kriterier:

– For det første skal leirstedet tjene NMS sin strategi, og være viktig for vårt arbeid. For det andre har økonomien og behovet for vedlikehold blitt vurdert. For det tredje har man tatt geografiske hensyn. For det fjerde er lokal forankring nødvendig. For eksempel lokale støttegrupper som bryr seg om leirstedet, og som kan yte dugnadsinnsats, sier Jeffrey Huseby tilMisjonstidende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Har det vært vanskelig å vurdere leirstedenes betydning?

– Ja, det har vært utfordrende, men samtidig en god prosess. Det er mye engasjement rundt leirstedene, og mange misjonsvenner har et hjerteforhold til dem. Derfor må vi vurdere ulike argumenter på det enkelte leirsted, svarer Huseby.

Forventning

Han legger til at det fremdeles må være en forventning om sunn drift på leirstedene. Men det er viktig at de ansatte og frivillige rundt leirstedene nå får ro til å ta de utfordringene som trengs.

– Saken er over for landsstyrets del, men nå begynner den virkelige innsatsen som handler om opprustning, vedlikehold, finansiering og å legge gode planer og strategier som løfter leirstedene, presiserer generalsekretæren overfor Misjonstidende.