Nigerianske styrker bomber opprørsleire

Ni­ge­ria har satt inn ja­ger­fly og kamp­he­li­kopt­re mot isla­mis­tis­ke opp­rø­re­re nord­øst i lan­det. Minst 30 opp­rø­re­re er drept i luft­an­grep fre­dag, opp­ly­ser en mi­li­tær kilde.

Of­fen­si­ven er den størs­te så langt mot grup­paBoko Haram, som de fire siste årene har stått bak en rekke ter­ror­an­grep i lan­det.

Mange hund­re er drept, blant dem nors­keIng­rid Midt­gaard, som job­bet ved FN-ho­ved­kvar­te­ret i Abuja da en bil­bom­be ødela byg­get i au­gust 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En ni­ge­ri­ansk ge­ne­ral opp­lys­te fre­dag at luft­vå­pe­net har an­gre­pet flere leire i del­sta­tenBorno, blant annet en som lig­ger i vilt­re­ser­va­tet Sam­bi­sa. Flere av opp­rø­rer­nes vå­pen­lag­re skal være øde­lagt.

- Ikke bare Sam­bi­sa, men alle lei­re­ne er under an­grep, sier Chris Olu­ko­la­de i et te­le­fon­in­ter­vju med ny­hets­by­rå­et Reu­ters. Han føyer til at det ennå ikke er satt inn sol­da­ter på bak­ken som kan finne ut hvor mange som er drept.

Unn­taks­til­stand

Ni­ge­rias for­svar kunn­gjor­de tid­li­ge­re i uken en «mas­siv» troppe­for­flyt­ning mot nord­øst. Det skjed­de etter at pre­si­dent Jo­nat­han Good­lu­ck inn­før­te unn­taks­til­stand i tre nord­øst­li­ge del­sta­ter, som reg­nes som isla­mis­te­nes kjerne­om­rå­der.

Boko Haram har den siste tiden gjen­nom­ført sta­dig dris­ti­ge­re an­grep, blant annet mot byen Bama der55 men­nes­ker ble drept tid­li­ge­re i mai.

Ni­ge­ri­ans­ke myn­dig­he­ter fryk­ter at grup­pa er i ferd med å lage sin egen isla­mis­tis­ke en­kla­ve, slik opp­rø­re­re med til­knyt­ning til al-Qa­i­da gjor­de i Mali før frans­ke styr­ker drev dem til­ba­ke i ja­nu­ar.

- Lykke til

Inn­byg­ge­re i om­rå­det for­tel­ler at de har sett mange laste­bi­ler med sol­da­ter.

- Jeg øns­ker dem lykke til så de får slutt på denne gal­ska­pen, sier Ahmed Ibra­him som bor i om­rå­det.

Ni­ge­ria har 170 mil­lio­ner inn­byg­ger, hvor­av halv­par­ten er krist­ne og halv­par­ten mus­li­mer. I sør er fler­tal­let krist­ne, mens be­folk­nin­gen i nord stort sett er mus­limsk. Pre­si­dent Good­lu­ck er selv kris­ten. Han er blitt kri­ti­sert for å un­der­vur­de­re den al­vor­li­ge kri­sen nord i lan­det. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.