Nicaragua og Venezuela tilbyr Snowden asyl

Både Ve­ne­zu­e­la og Ni­ca­ra­gua til­byr asyl til Ed­ward Snow­den. Der­med har den ame­ri­kans­ke IT-eks­per­ten fått et lite håp om å kunne for­la­te tran­sitt­hal­len på fly­plas­sen i Mosk­va.

Sent fre­dag kveld kunn­gjor­de Ni­ca­ra­guas pre­si­dent Da­ni­el Orte­ga at han vil tilby 30 år gamle Snow­den asyl.

- Vi er åpne og har re­spekt for ret­ten til asyl. Og det er klart at der­som om­sten­dig­he­te­ne til­la­ter det, vil vi med glede ta imot Snow­den og gi ham asyl her i Ni­ca­ra­gua, sa Orte­ga, som be­kref­tet at lan­det har mot­tatt asyl­søk­nad fra Snow­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bare mi­nut­ter se­ne­re meld­te Ve­ne­zu­e­la seg på og ga Snow­den valg­mu­lig­he­ter.

Hvor­dan Snow­den skal kunne reise til noen av lan­de­ne, er uklart, etter­som han er fra­tatt sitt ame­ri­kans­ke pass og er uten gyl­di­ge reise­do­ku­men­ter.

Snow­den er spion­sik­tet i USA etter å ha av­slørt mas­siv ame­ri­kansk over­vå­king av data- og tele­nett både i inn- og ut­land. Men­neske­retts­grup­per har tatt til orde for at han er en vars­ler som bør inn­vil­ges asyl, men inn­til nå har re­gje­rin­ger i en rekke land av­vist Snow­dens asyl­søk­na­der. Blant dem er flere euro­pe­is­ke land, blant annet Norge og Is­land. Også Bra­sil og India har sagt nei.

«Hu­ma­ni­tær asyl»

Ve­ne­zu­e­las pre­si­dent Nicolás Ma­duro sier han har be­stemt seg for å gi «den unge ame­ri­ka­ne­ren Ed­ward Snow­den hu­ma­ni­tær asyl».

- Slik at han leve i fedre­lan­det til Simon Bo­li­var og Hugo Chávez, borte fra den im­pe­ria­lis­tis­ke nord­ame­ri­kans­ke for­føl­gel­sen, sa Ma­duro under en pa­ra­de på lan­dets uav­hen­gig­hets­dag.

Ma­duro sli­ter imid­ler­tid på hjemme­bane. Han ble valgt til pre­si­dent i april med bare 1,5 pro­sents mar­gin, og lan­dets op­po­si­sjons­le­der Hen­ri­que Cap­ri­les mener at Ma­duro ut­nyt­ter Snow­den-sa­ken for å få opp­merk­som­he­ten bort fra lan­dets mange pro­ble­mer.

- Asyl for Snow­den løser ikke den øko­no­mis­ke ka­ta­stro­fen, den re­kord­høye in­fla­sjo­nen, den nye de­va­lu­e­rin­gen som kom­mer, den øken­de utrygg­he­ten og man­ge­len på visse typer mat og pro­duk­ter, skri­ver Cap­ri­les på Twit­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skul­le Snow­den havne i Ve­ne­zu­e­la, vil det også bety et enda vans­ke­li­ge­re for­hold til USA. De to lan­de­ne har ikke hatt am­bas­sa­dø­rer i hver­and­res land siden 2010.

Taust fra Obama

Det hvite hus i Wash­ing­ton vil ikke si noe om asyl­til­bu­de­ne, og hen­vi­ser til jus­tis­de­par­te­men­tet, som lør­dag mor­gen ennå ikke hadde kom­men­tert saken

Nett­ste­det WikiLe­aks meld­te fre­dag at Snow­den søker po­li­tisk asyl i seks nye land. For ikke å gjøre det lett for ame­ri­kans­ke myn­dig­he­ter å utøve press på lan­de­ne, opp­lys­te ikke WikiLe­aks hvil­ke land han hadde søkt asyl i.

Ed­ward Snow­den be­fin­ner seg etter alt å dømme fort­satt på tran­sit­t­om­rå­det på Sjer­me­t­je­vo-fly­plas­sen uten­for Mosk­va. USA kre­ver ham ut­le­vert, men rus­ser­ne har så langt ikke gjort noe for å på­gri­pe ham.

Denne uken førte saken også til en pin­lig epi­so­de for en rekke euro­pe­is­ke land, som steng­te luft­rom­met fordi de trod­de Snow­den var om bord i et fly, på vei til La­tin-Ame­ri­ka. Om bord på flyet var imid­ler­tid bare Bo­li­vias venstre­ori­en­ter­te pre­si­dent Evo Mo­ra­les, som ble ra­sen­de over at flyet ble tvun­get til å lande i Øster­rike. Den spans­ke re­gje­rin­gen har se­ne­re be­kref­tet at den hadde fått vite at Snow­den var om bord i flyet, uten å oppgi kil­den for feil­in­for­ma­sjo­nen.

Am­ne­sty In­ter­na­tio­nal Norge hev­der Ed­ward Snow­den kan ri­si­ke­re døds­straff for spio­na­sje i USA og mener der­for han må få asyl i Norge.

I asyl­søk­na­den skri­ver ge­ne­ral­sek­re­tær John Peder Ege­næs i Am­ne­sty at det er en reell fare for at Snow­den ved en retur til USA vil bli satt i va­re­tekt under umen­nes­ke­li­ge for­hold. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.