Ni år gamle Adam ble ryggoperert

Ni år gamle Adam, som risikerte å havne i respirator og dø innen få år, ble onsdag operert i Norge, selv om familien ikke har lovlig opphold.

– Dette er første skritt på veien mot å gi sønnen min et fullverdig liv, sier Adams mor, Tanzilova Dzortova, til Vårt Land.

Niåringen har bodd i Norge nesten like lenge som i hjemlandet, men norske myndigheter har bestemt at han og familien må tilbake til Russland. Familien har fått flere avslag, og saken skal føres på nytt i lagmannsretten i desember, skrev Vårt Land tidligere denne måneden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vellykket

Niåringen lider av en kraftig ryggskjevhet, og ryggsøylens press på lungene gjør det vanskelig å puste. Overlege Arild Egge ved nevrokirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus fastslo tidligere i juni at de ønsket å behandle gutten, men at de ikke fikk lov.

– Under andre omstendigheter ville en slik forsinket behandling både vært straffbart og påpekt av Helsetilsynet, sa Egge.

Han fastslo at delrepublikken Ingusjetia i Russland, der gutten og familien kommer fra, ikke har tilstrekkelig kompetanse på operasjoner av den type gutten behøver.

Men etter at saken ble behørig omtalt i mediene, snudde Oslo universitetssykehus og gjennomførte onsdag operasjonen. Sykehuset fastslo at de hadde tolket regelverket for strengt. Operasjonen blir betegnet som vellykket.

Trenger flere operasjoner

Niåringen er imidlertid ikke friskmeldt, og trenger en ny operasjon hvert halvår så lenge han vokser. Behovet for oppfølging gjør at gutten ikke kan dra fra landet nå, sier klinikksjef Olav Røise ved Oslo universitetssykehus til avisen.

Familien oppholder seg ulovlig i Norge mens de venter på at saken blir vurdert på nytt. Utlendingsnemnda (UNE) som har behandlet saken to ganger, har avvist at familien befinner seg i en uavklart situasjon.

Les også
Norske leger kunne ikke hjelpe Atle (18). Det kunne israelske.Dette sier loven