Netanyahu vil «legalisere» utposter på Vestbredden

Israelsk statsminister Benjamin Netanyahu vil mandag be nasjonalforsamlingen om å vedta en lov som «legaliserer» utpostene israelere har etablert i de palestinske områdene.

I fjor vedtokIsrael et lovforslag som ville gjøre utpostene, som er opprettet uten israelske myndigheters velsignelse, lovlige. Forslaget utløste sterk fordømmelse blant annet fraUSA. Nyinnsatte presidentDonald Trump har imidlertid kommet med andre signaler som tyder på at han er langt mindre kritisk til utpostene.

Netanyahus kontor opplyser at det nye lovforslaget vil bli lagt fram for nasjonalforsamlingen mandag, «slik at vi en gang for alle kan legalisere disse bosettingene».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Over 700.000 israelske bosettere bor i nærmere 240 bosetninger og utposter på den israelske delen av Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

Bosetningene  hevdes å være opprettet i strid med den fjerde Genèvekonvensjonen, der det i artikkel 49 heter «Okkupantmakten skal ikke deportere eller forflytte deler av sin egen sivilbefolkning til territoriene som okkuperes».

FNs sikkerhetsråd vedtok 23. desember en resolusjon som slår fast at bosetningene er ulovlige og at all byggeaktivitet i dem straks må stanse.