Netanyahu med krav for å fortsette forhandlinger

Israelerne er forberedt på å fortsette fredsforhandlingene med palestinerne, men ikke for enhver pris, ifølge statsminister Benjamin Netanyahu.

Netanyahu kom med sine førs­te of­fent­li­ge kom­men­ta­rer til kri­sen i for­hand­lin­ge­ne på et re­gje­rings­møte i Je­ru­sa­lem søn­dag.

Freds­for­hand­lin­ge­ne som USAs uten­riks­mi­nis­ter John Kerry har stått bak, var i hel­gen på vei mot full kol­laps. Kerry sa fre­dag at USA nå vil eva­lu­ere om det er noe poeng å fort­set­te pro­ses­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Må for­hand­le med Is­rael

Netanyahu sa også at Is­rael ville svare med å ta egne skritt der­som pa­le­sti­ner­ne tar flere en­si­di­ge til­tak for å få an­er­kjent Pa­le­sti­na som stat.

- De vil bare få en stat gjen­nom di­rek­te for­hand­lin­ger, ikke ved tomme pro­kla­ma­sjo­ner eller en­si­di­ge trekk som bare dyt­ter en freds­av­ta­le len­ger vekk, sa Netanyahu til re­gje­rings­mø­tet.

- En­si­di­ge skritt fra deres side vil bli be­svart med en­si­di­ge skritt fra vår side. Vi er vil­li­ge til å fort­set­te for­hand­lin­ge­ne, men vi gjør det ikke for en­hver pris, til­føy­de han.

Trus­ler

Den pa­le­stins­ke for­hand­le­ren Saeb Erekat mar­ker­te ty­de­lig av­stand til krav om straff som er kom­met fra noen av Netanyahus re­gje­rings­med­lem­mer.

- Hvor­for truer dere oss som om vi sen­der selv­mords­bom­be­re til Tel Aviv, sa Erekat i et in­ter­vju med den is­ra­els­ke hæ­rens radio.

Nabil Abu Rdainah, tals­mann for pa­le­sti­ner­nes pre­si­dent Mah­moud Abbas, sa det var Is­rael som hadde tatt en­si­di­ge skritt ved å fort­set­te å god­kjen­ne bo­set­nings­virk­som­het i de ok­ku­per­te om­rå­de­ne på Vest­bred­den og nekte å sette fri pa­le­stins­ke fan­ger.

Di­rek­te sam­ta­ler

USA burde endre sin rolle og åpne for mer di­rek­te sam­ta­ler mel­lom Is­rael og pa­le­sti­ner­ne, mener Is­ra­els sjef­for­hand­ler Tzipi Livni.

Livni sier at det i de siste må­ne­de­ne har vært mer for­hand­lin­ger mel­lom Is­rael og USA enn mel­lom Is­rael og pa­le­sti­ner­ne. Hun mener det er behov for mer di­rek­te for­hand­lin­ger, sa hun lør­dag til TV-ka­na­len Chann­el Two.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Is­ra­els­ke og pa­le­stins­ke for­hand­le­re skal sam­men møte den ame­ri­kans­ke ut­sen­din­gen Mar­tin Indyk søn­dag i et for­søk på å hind­re at for­hand­lin­ge­ne bry­ter sam­men.

Les også
Kerry: - Tid for realitetsorientering i Midtøsten
Les også
Fredssamtalene halter videreFredsforhandlingene
Les også
Forhandlinger uten endePer Haakonsen