F.v.: Peter Gitmark (H), Liv Tørres (generalsekretær i Norsk Folkehjelp), Bård Vegar Solhjell (SV), Trygve Magnus Slagsvold Vedum (SP), Helga Pedersen (AP) og Svein Roald Hansen (AP) stilte opp da Norsk Folkehjelp utfordret Utenriks- og forsvarskomiteen til å verve bøssebærere til årets TV aksjon. Foto: Berit Roald, Scanpix

Nest beste TV-innsamling

Norsk Folkehjelp er strålende fornøyd med resultatet av årets TV-aksjon. Noen ny rekord ble det ikke, men 207.965.915 blanke kroner er talt opp. Foreløpig.

- Svært gledelig er det at vi ser en dobling i antall bidrag fra bedrifter og organisasjoner sammenlignet med i fjor, dette er rekord! Så langt har det kommet inn 25,5 millioner kroner fra næringslivet, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres.
Pengene går til Norsk Folkehjelps arbeid med å fjerne miner og klasebomber i seks land: Bosnia-Hercegovina, Libanon, Laos, Vietnam, Sør-Sudan og Tadsjikistan.
I forkant ble det dratt i gang en sms-aksjon med oppfordring fra «israelsvenner» om ikke å gi penger til årets TV-aksjon med den begrunnelse at Norsk Folkehjelp er en sosialistisk organisasjon med sterk slagside mot Israel.Oddvar Berge, bosatt i landsdelen var en av dem som hadde mottatt meldingen. Til NTB uttalte han i går at «Den som forbannet Israel, selv skal forbannes. Den som velsigner Israel, skal selv velsignes».

Usmakelig

SMS-aksjonen har tydeligvis ikke nådd de store høyder på Sørlandet, for av storbykommunene ble Kristiansand nest best av storbykommunene når det gjaldt innsamlet beløp pr innbygger med 43,80 kroner. Bare Trondheim scoret bedre der hver innbygger i snitt gav 44,54 kroner. På fylkesbasis rager Aust-Agder på toppen med 49,23 kroner. Vest-Agder kom på femteplass der snittet pr bidrag var 44,81 kroner.
Søndag gikk også Israels Ambassade ut og støttet TV-aksjonen. Kristelig Folkepartis utenrikspolitiske talsmann, Dagfinn Høybråten karakteriserer sms-aksjonen som usmakelig.
Dagen