Neppe kortsiktige løsninger på uro i Sinai

Uroen i Si­nai-ør­ke­nen vil tro­lig fort­set­te. Én egyp­tisk po­liti­mann ble drept og en annen hardt såret i et an­grep i Sinai fre­dag.

Væp­ne­de menn av­fyr­te pan­ser­vern­ra­ket­ter mot en kon­troll­post i nær­he­ten av gren­sa motIs­rael, iføl­ge egyp­tis­ke sik­ker­hets­kil­der.

Yt­ter­lig­gå­en­de isla­mis­tis­ke grup­per har trap­pet opp sine an­grep mot po­li­ti­et på Si­nai­halv­øya de siste årene, og an­gre­pe­ne har kom­met enda hyp­pi­ge­re etter at den isla­mis­tis­ke pre­si­den­ten Mo­ha­med Mursi ble av­satt av hæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

An­gre­pet fre­dag skjed­de i den nord­li­ge byen Al-Arish, nær gren­sen til Is­rael, opp­gir sik­ker­hets­kil­der til ny­hets­by­rå­et Reu­ters.

Tid­li­ge­re fre­dag ble både en po­liti­sta­sjon og to av hæ­rens kon­troll­pos­ter an­gre­pet med ra­ket­ter i byen, men uten at noen ble såret. Ons­dag ble to egyp­te­re drept og ti såret i an­grep på kon­troll­pos­ter i den fjernt­lig­gen­de lands­byen Sadr el-He­ytan.

Mar­gi­na­li­sert

Noe av bak­grun­nen for uroen i Sinai er tro­lig den mar­gi­na­li­se­rin­gen be­dui­ne­ne i om­rå­det opp­le­ver. De an­slås iføl­geBBC til å ut­gjø­re rundt 400.000, og de skil­ler seg et­nisk klart fra øv­ri­ge egyp­te­re.

Da mil­li­ar­der av dol­lar ble sprøy­tet inn i det egyp­tis­ke om­rå­det ved Røde­ha­vet, som er blitt en ho­ved­kil­de til tu­rist­inn­tek­ter, gikk de fles­te job­be­ne til egyp­te­re uten­fra, og ikke til be­dui­ne­ne, iføl­geThe Guar­di­an.

Store land­om­rå­der ble solgt til rike egyp­te­re med venn­skaps­bånd til da­væ­ren­de pre­si­dent Hosni Muba­rak. De bygde ho­tel­ler og ut­vik­let tu­rist­sent­re. Lite sild­ret ned over de lo­ka­le be­dui­ne­ne. De ble også ute­stengt fra de store land­bruks­an­leg­ge­ne som ble an­lagt. Halv­par­ten av be­dui­ne­ne lever i fat­tig­dom.

Gaza­stri­pen

Is­ra­els blo­ka­de av Gaza­stri­pen gjor­de også Si­nai­halv­øya livs­vik­tig for pa­le­sti­ner­ne og den isla­mis­tis­ke Ha­mas-be­ve­gel­sen, som tok seg over til Egypt via dype tun­ne­ler under gren­sen mel­lom Gaza­stri­pen og Egypt.

Be­dui­ne­ne ble en na­tur­lig al­li­ert i smug­lin­gen av varer til om­rå­det, og det har vokst fram en viss sym­pa­ti i deler av den be­duins­ke be­folk­nin­gen for pa­le­sti­ner­nes sak.

Smug­ling

Smug­ling er også blitt inn­slag i deres inn­tekts­brin­gen­de virk­som­het på andre måter. Smug­ling av afri­kans­ke inn­vand­re­re over gren­sen til Is­rael, smug­ling av egyp­te­re som vil til Euro­pa og nar­ko­tika­smug­ling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge den is­ra­els­ke avi­senJe­ru­sa­lem Post har eks­tre­mis­ter fra selve Egypt og fra ut­lan­det slut­tet seg til de eks­tre­me grup­pe­ne i Sinai, selv om ho­ved­de­len fort­satt be­står av lo­ka­le be­dui­ner.

En del av virk­som­he­ten til de isla­mis­tis­ke grup­pe­ne har som mål å un­der­gra­ve freds­av­ta­len mel­lom Egypt og Is­rael. Men sam­ar­bei­det mel­lom Egypts hær og Is­rael er fort­satt meget godt, skri­ver avi­sen. (©NTB)