Nederlandsk prins død etter 18 måneder i koma

Nederlands prins Johan Friso er død, 44 år gammel.

Prinsen, som var den andre av tidligere dronning Beatrix' tre sønner, ble tatt av et snøskred mens han kjørte på ski i Alpene i februar i fjor. Prins Johan Friso lå under snømassene i over 20 minutter før han ble hentet ut, og han ble liggende i koma på et sykehus i London.

Mandag kunngjorde det nederlandske hoffet at prinsen er død.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Prins Johan Friso døde av komplikasjoner som oppsto på grunn av oksygenmangelen skiulykken medførte, het det i en kunngjøring som ble sendt ut i Amsterdam.

Intelligent

Prins Johan Friso etterlater seg kona Mabel og to døtre. Han ble ifølge nyhetsbyrået DPA regnet som svært intelligent og var utdannet både som ingeniør, innen fly- og romfartsteknologi og som forretningsmann.

Han gjorde rask karriere i storbanken Goldman Sachs i London og ved forskningsinstituttet TNO i den nederlandske byen Delft. Den siste stillingen han hadde, var som finanssjef ved det internasjonale selskapet for anrikning av uran URENCO.

Én ting var den nederlandske prinsen helt klar på: Han ønsket ikke å bli konge.

- For min del kan man gjerne banke opp Alex, men ikke slå ham i hjel, for da må jeg på tronen, sa han med henvisning til sin storebror - Nederlands nåværende kong Willem-Alexander.

Mabel

Fordi han aldri viste seg offentlig sammen med jenter, gikk det i sin tid rykter om at Johan Friso var homofil, og i 2001 så han seg nødt til å gå ut med en offentlig erklæring om at han var hetero. Kort tid senere dukket Mabel Wisse Smit opp ved hans side.

Forlovelsen mellom prinsen og den unge borgerlige damen utløste en skandale da det viste seg at Mabel tidligere hadde hatt et forhold til en kriminell. Johan Friso giftet seg uten å ha fått offisiell tillatelse fra Nederlands nasjonalforsamling og mistet dermed sin plass i tronfølgen.

Den 17. februar i fjor ble prinsen tatt av et snøskred mens han sto på ski i Lech i Østerrike, han fikk alvorlig hjerneskade og våknet aldri fra koma. I juli ble han hentet hjem til Nederland fra sykehuset i London. (©NTB)