Alexej Navalnyj stilte til demonstrasjon i Russland tirsdag, til tross for at han ble dømt til husarrest tidligere tirsdag. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB scanpix

Navalnyj og flere hundre pågrepet i Moskva

Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj var tirsdag kveld en av flere hundre som ble pågrepet under demonstrasj onene mot dommen han fikk bare timer tidligere.

Flere tusen trosset den bitende vinterkulden og det store politioppbudet rundt Manezjnaja-plassen i Moskva for å protestere mot dommen. Det gjorde de mens EU og USA uttrykte bekymring, og mente dommen var politisk motivert.

Ifølge rettighetsgruppen OVD, som overvåker pågripelser i Russland, ble minst 245 personer pågrepet av politiet. TV-bildene viste at politiet gikk grundig til verks, mens bloggere og fotografer la ut bilder fra innsiden av politibilene mens de ble fraktet vekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De tar ikke alle

Navalnyj var en av dem som ble pågrepet, noe som skapte stor oppstandelse og ble filmet og lagt ut på nettet. Han ble fraktet til hjemmet sitt og husarresten han sitter i.

– Jeg ble pågrepet, men de klarer ikke å pågripe alle, skrev Navalnyj etter at han ble pågrepet.

– Jeg er glad for at jeg fikk være del av noe som gjør det mulig for millioner å samles, om enn bare i 15 minutter, skriver Navalnyj.

I 19-tida ryddet politiet plassen for demonstranter. Før det hoiet slagordene ut mot maktapparatet like ved. Flere av demonstrantene trakk paralleller til demonstrasjonene på Maidan-plassen i Ukraina tidligere i år.

Nyhetsbyrået DPA sin korrespondent rapporterer at politiet vilkårlig pågrep demonstranter. En av kvinnene sang en nedverdigende sang om Vladimir Putin for full hals mens hun ble slept inn i politibilen.

Trosset husarresten

Navalnyj trosset husarresten han sitter i for å delta i demonstrasjonen. Det varslet han på sin Twitter-konto.

– Ja, jeg sitter i husarrest, men i dag vil jeg være med dere. Jeg kommer, skrev Navalnyj samtidig som han la ved et bilde av seg selv på T-banen i Moskva.

Bloggeren og Putin-kritikeren Rustem Adagamov skriver at Navalnyj var «modig og desperat» da han sluttet seg til demonstrantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det sørget for at demonstrasjonene i Moskva ikke ble en total fiasko, skriver Adagamov.

– Fra Maidan til Magadan

Ifølge Radio Free Europe skrek demonstrantene at landets ledende politikere risikerer å bli sendt til Magadan, der sovjetiske fanger kunne ende opp under tidligere regimer.

– Hvis du starter et Maidan, blir du sendt til Magadan, roper demonstrantene og viser til demonstrasjonene på Maidan-plassen som førte til at Ukrainas tidligere leder Viktor Janukovitsj måtte gi fra seg makta tidligere i år.

Et annet budskap som gikk igjen, er at russerne nå har to valg: Enten kan de la landet bli et nytt Nord-Korea, eller så kan de ta til gatene i protest.

Les også
Navalnyj får betinget fengselsdom