NATO enig om Afghanistan-rammen

NATO-lan­de­ne er enige om ram­me­ne for opp­læ­rings­styr­ken som skal ta over i Af­gha­ni­stan når kamp­opp­dra­get av­slut­tes.

31. de­sem­ber 2014 går NATOs lengs­te og størs­te kamp­opp­drag over i his­to­ri­en og blir i ste­det et opp­læ­rings­opp­drag under nav­net «Re­so­lute Sup­port».

For­svars­al­li­an­sen job­ber fort­satt med å få de­tal­je­ne på plass, men ons­dag ble Anne-Gre­te Strøm-Erich­sen (Ap) og de andre for­svars­mi­nist­re­ne enige om de ge­ne­rel­le ram­me­ne for opp­dra­get.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Tre­ning og råd­gi­ving blir ho­ved­opp­ga­ve­ne, sier hun til NTB.

Stør­rel­se

Noe en­de­lig tall på hvor stor styr­ken blir, fore­lig­ger ikke ennå. Hel­ler ikke bud­sjett­ram­me­ne. Mi­nist­re­ne håper å få flere ting på plass til høs­ten.

- Det blir ikkeISAF under et annet navn. Opp­dra­get blir an­ner­le­des og be­ty­de­lig mind­re, sa ge­ne­ral­sek­re­tær An­ders Fogh Ras­mus­sen til pres­sen etter for­svars­mi­nis­ter­mø­tet i Brus­sel.

Flere land har nevnt 8.000 til 12.000 sol­da­ter som et an­slag på hvor stor hele styr­ken kan bli, men flere medi­er an­ty­der nå at tal­let kan bli høy­ere.

Kom­mando­sent­re

Tid­li­ge­re i år sto det 100.000 uten­lands­ke sol­da­ter iAf­gha­ni­stan. De trek­kes nå ut i takt med at af­ghans­ke styr­ker tar over sik­ker­hets­an­sva­ret.

Mens USA er inn­stilt på å lede to av fem frem­ti­di­ge NATO-sent­re i Af­gha­ni­stan, skal Tysk­land og Ita­lia ha meldt seg til å ta an­svar i nord og vest. Tyr­kia er po­si­tiv til å ta an­sva­ret for det siste kom­mando­om­rå­det i Kabul, sier USAs nye for­svars­mi­nis­ter Chuck Hagel.

Re­for­mer

Af­gha­ni­stan må gjen­nom­føre flere øko­no­mis­ke og po­li­tis­ke re­for­mer for å kunne gjøre seg håp om fort­satt in­ter­na­sjo­nal støt­te, un­der­stre­ker Fogh Ras­mus­sen.

- Det gjen­står fort­satt ut­ford­rin­ger og mye ar­beid, sa han da han ons­dag åpnet møtet for lan­de­ne som del­tar i ISAF-ope­ra­sjo­nen i Af­gha­ni­stan, blant dem Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- For å rydde vei for fort­satt in­ter­na­sjo­nal støt­te, må Af­gha­ni­stan for­plik­te seg til bedre styre­sett, til å be­kjem­pe kor­rup­sjon, sikre men­neske­ret­tig­he­te­ne og gjen­nom­føre rett­fer­di­ge valg, sa NATO-sje­fen.

- For­plik­tel­ser må gå begge veier. (©NTB)