Nasjonal sørgedag i Russland etter kjøpesenterbrannen

Onsdag ble det holdt nasjonal sørgedag i Russland mens det ble holdt begravelsesseremonier for de første ofrene før søndagens brann i et kjøpesenter i Kemerovo.

Minst 64 mennesker døde i brannen, og 41 av dem var barn, har russiske myndigheter slått fast etter å ha gått igjennom ruinene av kjøpesenteret.

I Kemerovo ble det onsdag flagget på halv stang, og alle underholdningsarrangementer i byen var avlyst tre dager etter den dødelige brannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dagen før hadde tusenvis samlet seg i Moskva for å sørge brannofrene og rette skyts mot myndighetene for at de ikke gjorde nok, verken for å hindre brannen eller for å slukke den raskest mulig.

Det yngste brannofferet er ifølge en offisiell liste russiske myndigheter publiserte tirsdag en to år gammel gutt. 19 av de 41 barna som døde var under 10 år.

Hva som var årsaken til brannen er foreløpig ikke helt avklart, men russiske etterforskere arbeider intensivt med å avklare dette spørsmålet.

En kilde med kjennskap til etterforskningen sier onsdag til det russiske nyhetsbyrået TASS at brannen mest sannsynlig var påsatt, og at den startet på en lekeplass i fjerde etasje, men dette er så langt ikke bekreftet av russiske myndigheter.

De har foreløpig konkludert med at brannen trolig startet som følge av en kortslutning.

Samtidig har de også slått fast at en rekke brannsikkerhetsregler hadde vært brutt vet kjøpesenteret. Blant annet mener russiske myndigheter at nødutgangene ble blokkert da senteret skulle evakueres.

I tillegg skal en sikkerhetsvakt flere dager i forveien ha slått av brannalarmen. Vedkommende regnes som en mistenkt i saken.