Narges Mohammadi fra Iran får Nobels fredspris for 2023

Nobelkomiteen kunngjorde fredag hvem som får fredsprisen for 2023.

Den fengslede iranske aktivisten og journalisten Narges Mohammadi får Nobels fredspris for 2023.

Mohammadi er fengslet 13 ganger og dømt fem ganger. Til sammen er hun dømt til 31 år i fengsel og 154 piskeslag, sier Nobelkomiteens leder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mohammadi er fortsatt i fengsel når jeg snakker nå, sier Berit Reiss-Andersen.

Kjemper mot kvinneundertrykking

«Den Norske Nobelkomite har bestemt at Nobels fredspris for 2023 skal gå til Narges Mohammadi for hennes kamp mot undertrykking av kvinner i Iran og hennes kamp for menneskerettigheter og frihet for alle», heter det i begrunnelsen fra Nobelinstituttet.

Reiss-Andersen viser også til fengslingen av aktivisten Mahsa Ahmadi som døde i moralpolitiets varetekt. Det utløste voldsomme demonstrasjoner.

– Demonstrantenes slagord, «kvinne – liv – frihet», er dekkende for Narges Mohammadis’ innsats og dedikasjon, sier hun.

– Under mottoet deltok flere hundre tusen iranere i fredelige protester mot myndighetenes brutalitet og kvinneundertrykking. Prestestyret slo hardt ned på protestene. Mer enn 500 demonstranter ble drept, sier Nobelkomiteens leder.

Gratuleres av Stoltenberg

Nato-sjef Jens Stoltenberg – som selv har vært nevnt som mulig fredsprisvinner – gratulerer Narges Mohammadi og kaller henne modig.

– Jeg gratulerer Narges Mohammadi med Nobels fredspris 2023. Du har vært modig i kampen mot undertrykking av kvinner. Menneskeretter og frihet for alle er grunnleggende for fred, slår han fast i en x-melding.

MDGs Rasmus Hansson mener Narges Mohammadi er en svært verdig fredsprisvinner som gir en stemme til millioner av kvinner i Iran og ellers i verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Narges Mohammadi er en svært verdig fredsprisvinner fordi hun med enormt personlig mot gir en stemme til millioner av kvinners krav om likeverd og frihet, i Iran og i hele verden, sier Hansson, som var en av dem som foreslo henne som fredspriskandidat.

– Jeg nominerte Narges Mohammadi fordi hun gir Irans kvinners en stemme, men også fordi hun minner oss alle om hvor kostbart fred og frihet er. Fred er avhengig av at vi ofrer det som er nødvendig.

Han peker på at vi selv lever i en fred som vi fått av folk som var villige til å ofre det samme som Narges Mohammadi ofrer.

Bror: – Hun har alltid vært foran

Broren til fredsprisvinner Narges Mohammadi sier til TV 2 at søsteren alltid har vært langt fremme når det gjelder menneskerettigheter.

Broren, som heter Hamidreza Mohammedi, sier det er vanskelig å tro at søsteren har vunnet prisen.

– Det har vært et veldig vanskelig år for alle i Iran. Narges har alltid vært foran i aktivisme og menneskerettighet, sier han også til kanalen.

– Det er så mange store navn, at Narges har blitt kåret til prisvinneren er en stor seier, ikke bare for Narges, men for hele Iran.

Ytringsfrihetsekspert med budskap

Ytringsfrihetsgruppen Pen America krever at Iran løslater fredsprisvinner Narges Mohammadi. De håper fredsprisen vil gi henne beskyttelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pen America har samarbeidet tett med den fengslede fredsprisvinneren.

– Myndighetene har ingen rett til å holde henne innesperret. Hvis de hadde forstått hva som ville bedre deres rykte internasjonalt, ville de ha satt henne fri og latt henne dra ut. Det er mitt budskap til dem, sier Suzanne Nossel, daglig leder for Pen America, til NTB.

Nossel sier at fredsprisen er svært fortjent.

– Ofret mye

– Dette kunne ikke ha vært mer fortjent og et mer tydelig budskap til Irans myndigheter om at bevegelsen Narges er del av, er inspirerende, kraftig og ustoppelig, sier Nossel.

– Narges er en som har ofret så mye og vært ut og inn av fengsel i hele sitt liv. Hun er atskilt fra ektemannen og barna. Stemmen hennes er viktig. Når verden forstår kampen hun kjemper, vil de stille seg bak henne, sier Pen America-sjefen.

Det er spekulert på om fredsprisen kan påvirke sikkerhetssituasjonen til Mohammadi. Iranske myndigheter har tidligere brukt internasjonal støtte til henne i saker mot henne.

Tror hun beskyttes

– Jeg tror iranske myndigheter ikke kommer til å være fornøyde med dette. Nå blir hun et velkjent navn og folk i hele verden får høre hennes historie. Alle myndigheter må være klar over at å mishandle et slikt menneske er en handling som vil bli møtt med fordømmelse internasjonalt. Jeg håper dette gir henne en viss grad av beskyttelse, sier Nossel.

Nossel regner med at Mohammadi får vite om fredsprisen i fengselet snart.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mohammadi er fengslet en rekke ganger. Siden 2021 har hun sittet fengslet på en dom som er på minst 8 år.

Det var 351 nominerte til årets fredspris – 259 enkeltpersoner og 92 organisasjoner.

Fakta om Narges MohammadiI

* Iransk journalist og menneskerettsaktivist. Sitter for tiden fengslet.

* 51 år (født i Zanjian, Iran 21.04-72).

* Visepresident for Forsvarere av menneskerettigheter (DHRC), som ledes av fredsprisvinner Shirin Ebadi.

* Er blitt fengslet flere ganger. Ble fengslet i 2021 da hun deltok i minnestunden til Ebrahim Ketbadar, som ble drept under en demonstrasjon. Det at hun var nominert til Nobels fredspris, ble da trukket fram som fiendtlig aktivitet. Sa i 2022 at hun var dømt til fengsel i åtte år og to måneder, samt 74 piskeslag. Straffen er senere utvidet.

* Har anklaget fengselsvesenet for seksuelle og fysiske overgrep mot innsatte kvinner.