– Nærmere 150 døde etter skyting

Nærmere 150 mennesker er døde i Sør-Sudans hovedstad Juba etter at det brøt ut skyting utenfor presidentpalasset fredag kveld, melder lokale medier.

Ifølge Radio Tamazuj har 109 lik blitt brakt til Juba Teaching Hospital, det største sykehuset i byen, mens ytterligere 37 personer er drept.

En lege ved sykehuset sa lørdag at likhuset er fullt, og at de fleste av de døde er soldater. Men han visste ikke det nøyaktige tallet på drepte fordi soldatene ikke gir legene adgang til likhuset. En annen lege anslår tallet på drepte til 110, både soldater og sivile.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skuddvekslingene skjedde i nærheten av presidentpalasset kvelden før Sør-Sudans femårsdag lørdag. Stemningen har vært svært anspent i forkant av jubileet, og det skal ha oppstått panikk da skytingen startet.

Møte

I palasset satt presidentSalva Kiir og visepresidentRiek Machar, tidligere opprørsleder, i møte for å forberede en felles uttalelse for å dempe den anspente stemningen i hovedstaden etter at fem soldater ble skutt og drept ved en veisperring utenfor Juba torsdag. I tillegg skal det ha skjedd flere andre angrep i hovedstaden.

De to sa på en pressekonferanse at de ikke visste hva som hadde skjedd, men oppfordret til ro.

– Dette er en veldig uheldig situasjon som ingen av oss egentlig vet hva var, sa Machar.

Soldater skjøt

Det er fortsatt uklart hva som skjedde, men det skal ha vært soldater fra den sørsudanske regjeringshæren SPLA, som er lojal mot Kiir, og opprørshæren SPLA-IO, som støtter Machar, som skjøt mot hverandre. Både geværild, granater og rakettkastere kunne høres.

I henhold til fredsavtalen som ble undertegnet i fjor skulle soldater fra begge sider ha patruljert byen sammen.

Skytingen fortsatte utover natten utenfor enFN-base der 25.000 interne flyktninger bor. Minst 40 sårede ble brakt til en klinikk like ved basen.

Fordømmer

FNs generalsekretærBan Ki-moon har uttrykt bekymring over hendelsen, og han kaller det et bilde på partenes mangel på innsatsvilje i fredsprosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er ytterligere et forræderi mot folket i Sør-Sudan, som har lidd under uutgrunnelige grusomheter siden desember 2013, sier han i en pressemelding.

Også formann forDen afrikanske union (AU), Nkosazana Dlamini-Zuma, fordømmer skytingen.

Følger ikke fredsplan

Ifølge fredsplanen fra august i fjor, skulle begge sider ha fulgt en streng timeplan for demilitarisering av hovedstaden. I tillegg skulle soldatene fra SPLA-IO integreres i regjeringshæren.

Partene har også forpliktet seg til å danne en overgangsregjering og gjennomføre en rekke konstitusjonelle reformer, få en økonomi i fritt fall på beina igjen og opprette et spesialtribunal for overgrep begått under borgerkrigen.

Bortsett fra overgangsregjeringen, som ble etablert da Machar returnerte til Juba i april, har ingen ting av dette skjedd.

– Det er rett og slett ingen genuin interesse i å gjennomføre fredsavtalen, sier tidligere medlem av FNs ekspertpanel for Sør-Sudan, Luuk van de Vondervoort til magasinet Foreign Policy.