Nær 60 drept av islamister i Jemen

56 sol­da­ter og po­liti­folk skal være drept i al-Qa­i­da-an­grep i sør i Jemen. Om­rå­det har lenge vært pre­get av kam­per mel­lom yt­ter­lig­gå­en­de isla­mis­ter og re­gje­rings­styr­ker.

I alt ble det meldt om tre ulike an­grep fre­dag for­mid­dag, to av dem i Shab­wa-pro­vin­sen. An­gre­pe­ne synes sam­ord­net etter­som de skjed­de om­trent sam­ti­dig.

Gjer­nings­men­ne­ne mis­ten­kes å være med­lem­mer av al-Qa­i­da på den ara­bis­ke halv­øy (AQAP).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det blo­digs­te an­gre­pet var ret­tet mot mi­li­tær­lei­ren al-Nas­ha­ma, der så mange som 38 per­soner ble drept, iføl­ge AFP. Reu­ters mel­der på sin side om 20 drep­te. Sol­da­te­ne som er sta­sjo­nert i lei­ren, har an­sva­ret for sik­ker­he­ten ved et olje­felt i nær­he­ten.

Bil­bom­ber

I an­gre­pet ble det brukt to eller tre bil­bom­ber. Den førs­te bom­ben var gjemt i en bil ved inn­gan­gen til lei­ren. Den gikk i luf­ten midt blant en grup­pe sol­da­ter. Der­et­ter eks­plo­der­te en eller to biler inne på om­rå­det.

De to andre an­gre­pe­ne var ret­tet mot et mi­li­tært ho­ved­kvar­ter i byen Mai­faa og et po­liti­ho­ved­kvar­ter i Jaul al-Ri­da.

I Mai­faa åpnet an­gri­per­ne ild og drep­te rundt ti per­soner, før de for­svant i stjål­ne biler, iføl­ge øyen­vit­ner.

Ni per­soner ble drept i an­gre­pet mot po­liti­ba­sen i Jaul al-Ri­da, iføl­ge nett­si­den Aden Al-Ghad.

In­ter­na­sjo­nal ter­ror

AQAP anses av vest­li­ge land som en av de far­ligs­te grei­ne­ne av al-Qa­i­da etter­som grup­pen har for­søkt å gjen­nom­føre ter­ror­an­grep mot uten­lands­ke fly­sel­ska­per.

I for­bin­del­se med kao­set som brøt ut i Jemen under den ara­bis­ke våren i 2011, be­nyt­tet yt­ter­lig­gå­en­de isla­mis­ter an­led­nin­gen til å ta kon­troll over en­kel­te byer og omegn sør i Jemen. De ble dre­vet til­ba­ke i fjor da jeme­nit­tis­ke styr­ker fikk hjelp av USA. Hjel­pen besto blant annet av en rekke drone­an­grep, det vil si an­grep med ube­man­ne­de data­kon­trol­ler­te fly.

AQAP har de siste to årene drept flere ti­talls sol­da­ter og po­liti­folk sør i Jemen, ofte ved bruk av bil­bom­ber eller sky­ting fra ulike kjøre­tøy. (©NTB)