Den iranske advokaten Mohammad Ali Dadkhah, som forsvarer den dømte pastoren Youcef Nadarkhani(avbildet), er dømt til ni års fengsel. Nå står Nadarkhani uten juridisk forsvarer.

Nadarkhanis advokat dømt til fengsel

Den iranske advokaten Mohammad Ali Dadkhah, som forsvarer den dømte pastoren Youcef Nadarkhani, er dømt til ni års fengsel. Han er anklaget for «forbrytelser mot rikets sikkerhet".

Mohammad Ali Dadkhah, en fremstående menneskerettighetsaktivist og advokat i Iran, fortalte Guardian at han har blitt dømt til fengsel i ni år.


LES OGSÅ:Youcef Nadarkhani fortsatt i live

Dømt for propaganda-Jeg har blitt dømt for å ha handlet mot nasjonal sikkerhet, for å spre propaganda mot regimet og fordi jeg hadde forbudt bøker i hjemmet mitt, sier advokaten til avisen på telefon fra Teheran.
Lignende anklager har blitt brukt av regimet i flere tidligere saker mot aktivister og advokater som har fått lange fengselsstraffer.

- Dommeren fortalte meg at min dom godkjennes, og at jeg snart vil bli arrestert for å sone min niårige straff i fengsel, sier han.

Vanskelig å finne ny advokat

American Center for Law and Justice ACLJ, som reagerer på at Pastor Nadarkhani ikke blir løslatt, fryktet at dommen mot advokaten øker risikoen for Nadarkhani.
- Nyheten om at en anerkjent menneskerettighets-advokat er dømt til fengsel av iranske myndigheter er svært problematisk, sier ACLJ-direktør Jordan Sekulow.

- Når advokaten hans har fått ni års fengsel kan vi ikke regne med at en annen advokat vil overta saken, dermed har ikke pastor Youcef noen juridisk talsmann, og det gjør hans situasjon mer risikabel, fortsetter Sekulow.

- Tvinges til stillhet

I februar ble det rapportert at dødsdommen mot Nadarkhani er bekreftet og kan iverksettes. Så sent som i forrige uke, kunne ACLJ også bekrefte at pastoren, som har vært fengslet i over to og et halvt år, fortsatt er i live. Verdensorganisasjonen mot tortur (OMCT) er en av flere organisasjoner som fordømmer straffeutmålingen av Dadkhah.


LES OGSÅ:EU og USA fordømmer - Norge er stille

- Myndighetene i Iran gjør sitt ytterste for å få menneskerettighetsforkjempere til å tie, dette med fengsling, eksil, og yrkesforbud. Alt laget for å skremme hele samfunnet til en dødelig stillhet, sier OMCTs generalsekretær Geral Staberock til Guardian torsdag.
En annen kristen ble også nylig dømt til lang fengselsstraff i Iran. Etter femten måneder i fengsel uten dom fikk Farshid Fathi en dom i april på seks år av revolusjonsdomstolen, melder Mohabat News. Farshid Fathi, ble arrestert i Teheran i løpet av 2010 jul, da myndighetene hadde storaksjon og arresterte mer enn 60 medlemmer av kristne husmenigheter. Fathi har siden det ikke vært ute av fengselet en eneste gang, ifølge Mohabat News.


(Världen i dag/Dagen)