Nå starter kampen om ettermælet

Den tidligere presidenten er på bedringens vei etter tirsdagens hjerneslag.

Samtidig har kampen om hans ettermæle alt begynt. IKnesset,Israels nasjonalforsamling, strides representantene.

Den arabiske politikerenBasel Ghattas i partiet den arabiske Felleslisten omtalerPeres som «en søyle i det arrogante, imperialistiske sionist-prosjektet». Uttalelsen er skrevet på arabisk på Ghattas’ Facebook-side.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ghattas mener at Peres må huskes som en tyrann, til tross for fredsprisen han fikk og at han ble fremstilt som en fredsdue.

«Han var direkte ansvarlig for en rekke grusomheter og krigsforbrytelsen som han gjorde mot oss.. Han er fullstendig dekket med vårt blod», skriver Ghattas og viser til «den palestinske nasjonen og den arabiske verdenen».

Ordkrig

Yoel Hasson iSionistunionen legger ikke fingrene imellom når han forsvarer Peres ry.

– Før Basel Ghattas åpner munnen for å uttale Peres’ navn, kan det lønne seg å tenke over hans enorme bidrag til det israelsk-arabiske samfunnet spesielt, og det israelske samfunnet generelt, sier Hasson, ifølge Ynetnews.com.

Han går til frontalangrep på den arabiske politikeren og kaller ham en «festival av provokasjon, ondskap og skam».

– Du er en som ikke kommer på Knesset-møter, ikke en gang for å varme opp stolen. Du har svindlet israelske arabere, forlatt dem og har jobbet ustanselig med å styrke palestinske terrorister, sier Hasson.

– En ekstremist

Også Knessets viseformann, Meir Cohen, avfeier Ghattas uttalelser. Han minner om at Peres som president oppfordret til å sørge for at de arabiske innbyggerne hadde det bra.

– Ghattas bor her og nyter fruktene av staten, men motarbeider den konstant. Som om det ikke var nok, velger han å forbanne et av de største symbolene for fred i verden, sier Cohen, ifølge Ynetsnews.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han understreker at Ghattas ikke representerer majoriteten av den arabiske offentligheten, men «ekstremistene blant dem».

Stabil tilstand

Tilstanden til Peres er fortsatt «ganske tøff», ifølge professor Yitzhak Kreis, ekspedisjonssjef ved Sheba medisinske senter, sykehuset der Peres er innlagt i utkanten av Tel Aviv. Han ligger fortsatt i respirator og får beroligende midler.

– Men han er stabil og vi ser noe framgang. Han er bevisst og våken, sier Kreis.

Han håper at Peres’ tilstand vil bli bedre framover.

Eks-presidentens svigersønn og personlige lege, Rafi Walden, forteller at Peres forstår det som blir sagt til ham.

– Han gir respons og klemte til og med hånden min. Han får en mild form for bedøvelse som lar ham hvile og gir optimale muligheten for at hjernen skal bli god igjen, sier Walden.

Som representant for familien takker han sykehuset for behandlingen Peres mottar, samt «den store bølgen av kjærlighet som kommer til oss fra landet og hele verden».

– Det styrker familien i disse vanskelige tidene og viser at vi ikke er alene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Håper og ber

StatsministerBenjamin Netanyahu besøkte Peres på sykehuset onsdag. Han ble lettet da han snakket med familien og det medisinske personellet om at Peres’ helse er på bedringens vei. Samtidig understreker han at det er for tidlig å si hvordan det vil gå.

– Vi vil fortsette med å håpe 
og be.