IKKE ORD: Mathea-Mari greier ikke å finne ord som beskriver hva hun følte da hun ble utropt som vinner. – Jeg bare skrek, og følte så utrolig mye på en gang, forteller hun. FOTO:Håkon Mosvold Larsen, NTB-scanpix.

Nå «liker» alle Mathea-Mari

Sist lørdag gikk Mathea-Mari Glittenberg til topps i MGP ­junior med «Online». En uke senere har hun over 32.000 følgere på Instagram.

«Flere likes det vil jeg ha. Livet mitt har blitt en snapchat. Og et bilde på instagram», synger Mathea-Mari. Nå får hun over 10.000 likes når hun legger ut et bilde av seg selv, og over 2000 kommentarer.

Ti prosent tro

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hadde du troen på at du kunne vinne?

– Ja. Jeg hadde vel ti prosent i likhet med de andre. Alle var godt fornøyd med sangene sine.

Vi får møte henne torsdag ettermiddag. Interessen for Mathea-Mari har vært enorm, og hun har ikke lenger tall på hvor mange intervju det har blitt etter at hun vant. Onsdag deltok hun på nettmøte på NRK Super. I løpet av en time kom det inn 2.800 spørsmål. Hun greide å svare på 80 av dem.

– Du svarte på ett spørsmål hvert 40. sekund. Det er ganske bra, sier faren Jens Petter Haaland Glittenberg, som følger henne. Han sørger for at datteren får litt i magen før intervjuet.

Et tema i tiden

– Hvordan fikk du idéen til sangen?

– Det var vel etter at jeg hadde vært sammen med venner. Alle satt på telefonen, og jeg husker at jeg ble veldig lei av det. Når du er med på noe veldig gøy, er folk ofte mer opptatt av å ta bilde av at de gjør noe gøy, enn at de er til stede. Det var et tema i tiden. Derfor skrev jeg om det.

– Hva betydde det for deg å vinne?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var utrolig gøy. Jeg var kanskje seks år da jeg tenkte at jeg ville være med i MGP junior selv. Dette var tredje eller fjerde gang jeg sendte inn bidrag. Det er klart at når du har hatt en drøm så lenge, så betyr det veldig mye å stå på en scene og vinne.

– Hvordan var det å stå på scenen foran et fullsatt Oslo Spektrum?

– Det er ikke mulig å beskrive. Du får så sykt mye energi av det, og jeg greide ikke å stå stille. Det var nesten vanskelig å synge en rolig sang, for jeg hadde lyst til å hoppe rundt.

– Var du nervøs på forhånd?

– Egentlig ikke, for jeg visste at lyden var god, og jeg var ganske sikker på det jeg skulle gjøre, for jeg hadde gjort det tusen ganger. Teksten kunne jeg på rams.

Følte mye på en gang

Mathea-Mari greier ikke å finne ord som beskriver hva hun følte da hun ble utropt som vinner.

– Jeg bare skrek, og følte så utrolig mye på en gang, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge faren kunne Mathea-Mari synge før hun kunne gå, og før hun fylte to år, kunne hun over 30 sanger med flere vers.

– Hun sang og sang. Fra hun var to har hun stått på en stol og sunget i sosiale lag. Da hun var liten fant hun på sanger og sang seg i søvn. Det er litt klisjé, men hun har sunget hele livet, sier han.

Etter hvert forsto foreldrene at hun ikke bare var glad i å synge, men at hun også var flink.

Fra hun var 6-7 år gammel har hun opptrådt.

– Vi har ikke akkurat måttet presse henne, sier Jens Petter tørt.

I nettmøtet onsdag var det mange som ga uttrykk for at hun var flink til å synge, og flere ville vite hvordan man går fram for å være med i MGP junior. Mange kommenterte det lange håret og antrekket hennes.

– Jakken kjøpte jeg i London, og skjørtet har jeg sydd selv, sier hun til Dagen.

Salt Bergenskirken

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Familien til Mathea-Mari er med i Salt Bergenskirken. Der går hun i en Life-gruppe og skal stå konfirmant der til våren.

– Vi opplever at de står bak henne og støtter henne. Mathea-Mari­ har blitt et forbilde for mange, og det følger det ansvar med. Da kan det være fint å ha en menighet i ryggen, mener faren.

– Hvilke tanker gjør du deg om at du er et forbilde, Mathea-Mari?

– Jeg har selvfølgelig lyst til å være et godt forbilde, og kan ikke gjøre hva som helst. Det er klart at når du har over 30.000 følgere på Instagram, så må man være forsiktig med hva jeg gjør og legger ut.

Jens Petter tror datteren er flink til å være seg selv, og at det i seg selv er et forbilde.

Oppfølging

Da hun spilte hovedrollen i Annie i fjor, byttet han og kona på å bo i Oslo sammen med henne.

– Hun var på ungdomsskolen i to timer og ble borte i sju uker mens de øvde. Da forestillingene begynte, pendlet vi fram og tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han legger ikke skjul på at det krever en del å følge opp Mathea-Mari, nå som hun har kommet opp på et nasjonalt nivå.

– Det blir litt det samme som når man har et barn som driver med toppidrett. Det krever mye av foreldrene. Det er ikke så ulikt på kulturfronten.

– Hva tenker du som far om det som skjer nå med Mathea-Mari?

– Først og fremst er det jo kjekt å se at hun er flink, og at hun lykkes. Jeg ser at hun har det veldig gøy på scenen, og vi synes vi er heldig som får oppleve det. På den annen side har vi jo fire barn og en hektisk hverdag. Det er en utfordring å få det til å balansere.

Drømmen

Under finalen i Spektrum var hele familien til stede, med unntak av yngstemann på tre. Og da Mathea-Mari ble invitert til London for å synge i fjor, takket hun ja under forutsetning av at hele familien fikk bli med.

– Som familie får vi være med på spennende ting. Det synes vi er kjekt.

– Hva er drømmen, Mathea-Mari?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er å kunne fortsette med sang. Jeg elsker å stå på scenen.

Intervjuet nærmer seg slutten. Mathea-Mari svarer høflig på alle spørsmål, men virker sliten. Nå skal hun hjem og slappe av før hun tar fatt på en helg med innspilling i NRK fredag og konsert lørdag.

– Kunne du tenke deg å skrive autografen din?

12-åringen hjemme har sendt meg flere påminnelser med mange utropstegn: «Husk autografen!!!!!»

Mens Mathea-Mari skriver, opplyser faren at det ikke er så mange som ber om autograf lenger.

– Nå er det selfie som gjelder.

Les også
NRK endrer vennesang etter kritikkBlime
Les også
Sangeren Jan Groth er død
Les også
Groth jobbet med ny plate da han dødeJan Groth
Les også
P4 vil ha detaljert NRK-plakat
Les også
Samles til salmer i kirkebenkene