Nå kan vi sjekke kvaliteten på sykehusbehandling

Med et en­kelt taste­trykk kan vi for førs­te gang sjek­ke kva­li­te­ten på be­hand­lin­gen som gis i nors­ke syke­hus.

Sam­men med eks­per­ti­se og sje­fer på ulike ni­vå­er i Helse-Nor­ge åpnet helse­mi­nis­ter Bent Høie (H) man­dag nett­ste­detNa­sjo­nalt ser­vice­mil­jø for medi­sins­ke kva­li­tets­re­gist­re , der re­sul­ta­ter fra medi­sins­ke kva­li­tets­re­gist­re of­fent­lig­gjø­res for førs­te gang.

- En vik­tig mile­pæl, men bare en mile­pæl på veien mot noe som er enda bedre, sier helse­mi­nis­ter Bent Høie.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han for­sik­rer at han vil følge det vi­de­re ar­bei­det nøye og sikre gode ramme­vil­kår.

Sve­ri­ge først i løypa

Sve­ri­ge og Dan­mark lig­ger foran Norge både i etab­le­rin­gen og sys­te­ma­tisk bruk av medi­sins­ke kva­li­tets­re­gist­re.

Men hel­ler ikke i Norge er re­gist­re for en­kel­te syk­dom­mer noe nytt. En rekke re­gist­re har vært i drift i flere år og har re­sul­ta­ter å vise til, mens andre re­gist­re er i en opp­starts­fase og der­med ikke har data til­gjen­ge­lig ennå.

I dag har 45 kva­li­tets­re­gist­re fått na­sjo­nal sta­tus fra Helse- og om­sorgs­de­par­te­men­tet.

Øns­ket om å for­bed­re helse­tje­nes­ten har vært en vik­tig driv­kraft ved opp­ret­tel­sen av re­gist­re­ne, som blant annet gir mu­lig­het til å av­dek­ke even­tu­el­le for­skjel­ler i kva­li­tet mel­lom syke­hus og geo­gra­fis­ke grup­per.

Av­dek­ker mye

Men data fra re­gist­re­ne kan bru­kes til langt mer, blant annet til forsk­ning på be­hand­lings­me­to­der og re­sul­ta­ter.

De kan også bru­kes til å følge opp kli­nisk prak­sis for å av­dek­ke om fag­li­ge ret­nings­lin­jer blir fulgt og gir øns­ket ef­fekt. De gir også mu­lig­het for å sam­men­lig­ne virk­nin­ge­ne av ulike be­hand­lings­opp­legg og til­tak.

Målet er at re­sul­ta­ter fra kva­li­tets­re­gist­re skal gjø­res til­gjen­ge­lig årlig. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.