HÅP: Matias Khezri, iransk konvertitt som har fått avslag fra UNE, har fått nytt håp etter at UNEs asylpraksis blir kritisert og gjennomgått.

Nå håper han å bli trodd

Iranske Matias Khezri har fått flere avslag på sin asylsøknad. Nå øyner han nytt håp for at kristne iranere skal behandles annerledes.

Foran seg har den kristne iraneren et brev fra august i fjor.

«Vi beklager å måtte informere deg om at det er et nytt avslag», står det i brevet fra juridisk rådgiver i Noas, Norsk Organisasjon for Asylsøkere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De hadde fremmet en klage til Utlendingsnemnda på vegne av Khezri, men fikk nok et nei. UNE tror ikke at han virkelig er kristen. Hovedgrunnen er at de ikke mener han gav en utdypende beskrivelse av konverteringen og hva troen betyr for ham.

Khezri fikk frist til 18. september med å forlate landet.

Tror på forandring

Han er her ennå og har ikke gitt opp håpetetter at UNE nå har fått kraftig kritikk for måten de behandler klager fra iranske asylsøkere på.

Til nyttår skal det foreligge en rapport om behandlingen avkonvertitter fra en uavhengig instans.Rapporten er bestilt av Justisdepartementet og er en del av asylavtalen mellom KrF, Venstre og regjeringspartiene.

– Jeg har hundre prosent tro på at dette kan forandre UNE, sier Khezri.

Ikke overrasket

På bordet foran iraneren ligger Dagen fra fredag medbilde av en mishandlet rygg. Ryggen tilhører en landsmann og trosfelle som ble tvangsreturnert til Iran i januar i år, og som forteller at han ble pågrepet i det han kom ut fra flyplassen og arrestert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi vet hva som skjer i slike tilfeller, konstaterer han og er på ingen måte overrasket.

I flere år har Khezri, som bor på Voss, vært aktiv i flere menigheter og forsamlinger. Han har med seg brev til UNE fra to forskjellige menigheter som bekrefter at han går i menigheten deres og har vært en del av det kristne miljøet i Bergen.

– Vet hva jeg risikerer

Noas anbefaler nå UNE at de i langt større grad må tillegge uttalelser fra menigheter større vekt..

– Frykter du å bli returnert før det eventuelt blir en endring i UNEs behandling av konvertitter?

– Jeg er ikke redd, men jeg vet hva jeg risikerer. Det handler om liv og død, sier Khezri.

I september i fjor la hans advokat inn en foreløpig begjæring om omgjøring av den avslåtte asylsøknaden, men han har ikke lovlig opphold mens han venter på svar.