Nå er det rushtid for kirkebryllup

Første halvdel av august var 
den klart mest populære tiden for 
å inngå ekteskap i kirken i fjor. 
Noen kirker har ekstra stor pågang.

Knapt fire av ti par som giftet seg i fjor, gjorde det i kirken, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Flere kirker i eller nær de store byene har naturlig nok mange vielser, siden det er der det bor flest mennesker. I Oslo er det mange som ønsker å inngå ekteskap i Oslo domkirkeeller i Holmenkollen kapell.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange læstadianere

Blant mindre byer er Alta en av dem som skiller seg ut med 47 vielser i fjor, ifølge en oversikt Dagen har fått tilsendt fra sekretariatet i Kirkerådet.

Kirkeverge Gunnar Tangvik påpeker imidlertid at vielsene fordeler seg på hele 11 kirker, men de fleste finner sted i Nordlyskatedralen, Alta kirke eller Elvebakken kirke.

– Elvebakken kirke dekker et område der det bor mange læstadianere, og de ønsker jo gjerne å gifte seg i kirken, sier Tangvik til Dagen.

Sist lørdag var det hele fem vielser i Alta - fordelt på fire kirker og med to sett kirkelige medarbeidere i sving.

– Da makter vi ikke mer på en dag, sier Tangvik.

LES:Bryllupsflukt fra kirken

Unngår ferien

Kommende lørdag skal det være to vielser i Alta-kirker. Slik fortsetter det ifølge kirkevergens oversikt stort sett hver helg helt til den første lørdagen i oktober.

Han tror mange velger å gifte seg enten rett før eller rett etter at de fleste har hatt sommerferie, kanskje fordi det er lettere å samle slekt og venner da enn midt i feriesesongen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Mange gjester som kommer hit, kombinerer bryllupet med å være her noen dager. Alta er jo en eksotisk plass, sier Tangvik.

Store svingninger

Også populære kirker kan oppleve betydelige svinginger i antallet vielser i løpet av et år. Borgund kirke i Ålesund, som er en korskirke fra 1200-tallet, var landets mest populære for inngåelse av ekteskap i 2010. Da ble det gjennomført 69 vielser der. I 2012 var antallet falt til 43 og i 2014 videre til 31. Så var det oppe på 46 i 2015.

– I år ligger det an til 31 vielser, opplyser konsulent Lilly Anne Lervåg i Ålesund kirkelige fellesråd

– Ser dere noen forklaring på svingningene?

– Vi har stilt oss det spørsmålet mange ganger, men vi aner ikke, sier hun.

– Har dere gjort noen tiltak for å få flere til å gifte seg i kirken?

– Nei, vi har ikke gjort noe spesielt. De kommer uansett, de som vil gifte seg. Så skjer det hvert år at noen avbestiller. Forklaringen kan være alt fra dårlig råd til at de har valgt en annen kirke eller samlivsbrudd.

LES:Fant igjen kjærligheten i Israel

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen tiltak

Heller ikke kirkeverge Grunnar Tangvik i Alta kjenner til at det har vært gjort framstøt der for å få flere til å velge kirkebryllup. Han påpeker at de har konsentrert seg mer om oppslutningen om dåp og konfirmasjon.

– Det har vært debatt om hvor viktig vigselsretten er for kirken. Jeg mener det er viktigere med trosopplæring enn vigsler, men jeg er glad for at mange ønsker å inngå ekteskap i kirken, sier han.

«Drive in»-bryllup

Andre kirker har satset offensivt på å få flere par til å love hverandre troskap foran alteret. Lademoen kirke i Trondheim inviterte til «drive in»-bryllup 28. mai i år.

- Vanligvis har vi tre vigsler i året, men i år blir det trolig mer enn 40 til sammen, sier sokneprestStein Ellinggard til kirken.no.

21 par giftet seg under forsøket, men enda flere ville gjøre det samme. Derfor ble det oppsamlingsheat nå i august.

Soknepresten fikk ideen til «drive in»-bryllup etter at mange valgte å benytte seg om tilbudet om «drop in»-dåp i ærverdige Lademoen kirke. Så to måneder i forkant inviterte de bredt til en litt spontan, men fullverdig vielse, man trengte ikke en gang melde fra på forhånd. Og suksess ble det.

– Vi sto på for fullt fra klokka 11-16, var fem prester på jobb, og menighetsrådet var med og pyntet til fest. Alle parene fikk en samtale med presten, og hver seremoni tok 10-15 minutter. Noen trodde dette skulle bli overflatisk og showpreget, men det ble ikke det – det ble høytidelig og en sterk og personlig opplevelse i kirken, sier Ellinggard.

Nidaros-presten skal skrive en rapport om «drive in»-bryllup. Håpet er at flere skal bli inspirert til å gjøre det samme i sin menighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Biskop ber prest slutte med selfie-stunt i vielser