Muslimer i Førde gravlagt feil vei

I Førde har man i ti år hatt en grav­plass med et eget felt satt av til mus­li­mer. Men i alle år har gra­ve­ne pekt i feil him­mel­ret­ning.

Mens en grav­lagt mus­lim skal ligge på sin høyre side, vendt med an­sik­tet mot den hel­li­ge byen Mekka, lig­ger gra­ve­ne på Blom­rei­na grav­plass i Førde med lengde­ak­sen mot Mekka.

Der­med lig­ger de tre per­sone­ne som er grav­lagt på den mus­lims­ke grav­plas­sen, feil vei, skri­verBer­gens Ti­den­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fei­len ble opp­da­get under en grav­ferd i fjor.

Flere reagerte

- Ved en grav­ferd i fjor rea­ger­te flere av dem som var til stede. En mus­lim kjen­ner bønne­ret­nin­gen, og folk så at gra­ven ikke lå rett, sier Asi­yah Zar­ghoon, som er tals­kvin­ne for Førde islams­ke sen­ter, til avisa.

- Vi som trod­de vi hadde fått et grav­felt etter mus­limsk skikk og at alt var i orden, sier hun.

Ny plantegning

Det er land­skaps­ar­ki­tek­te­ne Grin­da­ker AS i Oslo som teg­net Blom­rei­na grav­plass. Nå har ar­ki­tek­te­ne le­vert en ny plan­teg­ning, hvor gra­ve­ne er plas­sert i kor­rekt reg­ning, altså dreid 90 gra­der.

Kirke­ver­ge Odd­var Etne­stad i Førde be­kref­ter at seks gra­ver på det mus­lims­ke blir lig­gen­de feil­vendt. De øv­ri­ge 66 gra­ve­ne er nå snudd 90 gra­der.

Alt er imid­ler­tid i orden til neste grav­ferd, og Førde islams­ke sen­ter sier seg for­nøyd med løs­nin­gen.

- Det som er gjort, er gjort. De gra­ve­ne som er tatt i bruk, kan vi ikke gjøre noe med. Men den nye pla­nen ser ut til å være rett, sier Zar­ghoon.

(NTB)