Mursis dødsdom oppheves – ny rettssak starter

Egypts tidligere president Mohamed Mursi får ny rettssak etter at landets høyeste ankeinstans har opphevet dødsdommen mot ham og fem andre ledere i Det muslimske brorskapet.

Dødsdommene mot de seks ble opphevet tirsdag i påvente av ny rettssak, skriver den statlige avisen Al-Ahram.

Blant de seks er Mohammed Badie, som lederDet muslimske brorskapet. De fikk dødsdommene i 2015 for å ha stått bak masserømninger fra egyptiske fengsler under 2011-opprøret mot daværende presidentHosni Mubarak.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mubarak overlot makten til et militærråd, og det ble utlyst valg på ny nasjonalforsamling. Der ble Det muslimske brorskapets politiske fløy Frihets- og rettferdighetspartiet størst. Det banet vei forMursi, som i juni 2012 ble Egypts første demokratiske valgte president.

Kortvarig presidentskap

Mursis tid som president ble kortvarig. Han ble av opposisjonen beskyldt for å tilegne seg og Brorskapet for stor makt, og det ble holdt massedemonstrasjoner mot ham.

I 2013 ble han avsatt av hæren, under ledelse avAbdel Fattah al-Sisi. I året som kom, besluttet hæren å forby Brorskapet. Titusener av opposisjonelle ble kastet i fengsel, blant dem Mursi, som ble dømt til døden. Sisi kom til makten som folkevalgt president i nyvalg i mai 2014, et valg opposisjonen boikottet. Halvannet år senere ble det holdt valg på ny nasjonalforsamling, der Sisis støttespillere gikk seirende ut. Men misnøyen med Sisis styre har økt, blant annet på grunn av landets skrale økonomi.

Flere livstidsdommer

Det var ikke bare Mursi og de fem andre i Brorskapets ledelse som fikk dødsdommer i 2015. 20 andre ble dømt til fengsel på livstid, og ytterligere 93 ble dømt til døden in absentia.

I tillegg til dødsdommen som Mursi fikk for å ha arrangert fengselsrømninger i 2011, er han fra før dømt til livstid i fengsel, tiltalt for å ha spionert forIran,Hizbollah ogHamas, og i en annen livstidsdom er Mursi funnet skyldig i å ha stjålet dokumenter som berører Egypts nasjonale sikkerhet og å ha gitt dem til Qatar, et land som lenge har støttet Brorskapet.

Mursi er også dømt til 20 års fengsel for å ha vært involvert i drap på demonstranter i 2012. Denne sistnevnte dommen ble i forrige måned opprettholdt i en ankeinstans.